DELA

Karin Jansson blev rikskändis

Karin Jansson från Saltvik har i november presenterats i 17 tidningar i riket. Orsaken var att hon kom på fjärde plats i hela landet på listan över skatt på löneinkomster.
Intresset för Karin Jansson överglänstes enbart att de åländska dykarna Benny Gustafsson och Ove Jansson, som plockade upp det så kallade Palme-vapnet ur en sjö i Dalarna. Dykarna och deras uppdragsgivare, Expressen-journalisten Christian Holmén fanns i 19 tidningar på rikssidan.
Intressant var det också för riksmedierna att kommunernas inkomstskatteprocent på Åland är så låg. 15 tidningar publicerade den nyheten.
Statistiken om hur Åland presenteras i riksmedierna sköts av Ålandskontoret i Helsingfors och sammanställs en gång per månad.
Att Åland är det enda landskapet där antalet grundskolor var oförändrat i fjol noterades av 7 tidningar medan 12 berättade att åtalen i insiderrättegången förkastades och 6 att åklagaren överklagar den ena domen.
Paf-konflikten uppmärksammades på en halv sida i Helsingin Sanomat liksom fallet Elisabeth Nauclér.
Rikstäckande Radio Suomi hade inslag om Paf samt om rånet mot Ålandsbanken, det svaga intresset för riksdagsvalet, Plasto och en intervju med förra riksdagsmannen Gunnar Jansson.
Också tv tog upp Paf-konflikten i fyra morgon-tv-sändningar.
Drunkningsolyckan där en innebandyspelare från Åbo omkom fanns i 16 tidningar.

Natur intresserar
En notis om att det föll rekordmycket snö på Åland den 3 november gick in i 14 tidningar. Det kom 11-16 cm snö, vilket har hänt bara fyra gånger tidigare i november de senaste hundra åren.
Elandelslagets örnbjälkar kunde man läsa om i 12 artiklar. Det handlar om en skyddsbjälke på elstolpar i skärgården, så havsörnarna kan slå sig ner utan att vingarna rör vid elledningarna.
Fyrsällskapets kampanj för Märkets fyr noterades i 11 tidningar.
Ytterligare fanns artiklar i olika tidningar med Gun Carlson (c), jazzsångerskan Johanna Grüssner och konstnären Pauliina Turakka Purhonen samt berättelser om Haddon Sundbloms jultomte och livet ombord på Pommern.

HARRIET TUOMINEN

harriet.tuominen@nyan.ax