DELA

Källaren blev ett stinkande sk-thus

– Det flöt bajskorvar överallt.
Rosveig Björkman-Söderlund visar runt i gillestugan, datarummet, klädkammaren, bastun och duschrummet, allt beläget i källarplan vid Kapellvägen i Hammarland Kattby. Allt är förstört.
Hela källaren förvandlades vid förra tisdagens skyfall till ett avlopp. Det stinker ännu, fuktigt och äckligt. Här ska fläktar få jobba i sommar. Länge.
Vid Kapellvägen i Kattby stor avfallscontainrar på ömse sidor av vägen. Två hus, minst, är drabbade. Stanken känns utåt vägen.
Rosveig Björkman-Söderlund står och packar de sista ampelpelargonerna i bilens trunk. Familjen flyr fältet, till sommarstugan i Seglinge. Nu har de röjt och städat upp under en en veckas tid.


Avloppsfel
Vid tisdagens regnoväder var familjen inte hemma. Synen som mötte dem på onsdagen var inte vacker. Kloaken hade slagit back. Avloppsvatten täckte hela den cirka 80 kvadratmeter stora källaren.
– Det skulle inte hänt om vi haft egen avlopp, säger hon.
Det har hon fått besked av från försäkringsbolagets skadereglerare som besökt platsen och gjort upp en första räddningsplan.
– Så nu hoppas vi att kommunen också tar sitt ansvar. Något måste vara fel när det blir så här.


Datorer förstörda
I garaget har familjen samlat det som gått att rädda.
I ett annat garage finns förstörda saker. Bland möbler, en videokamera, sportutrustning och annat ligger en bunt Kalla Ankapocket. Det är pappa Dan Söderlunds samling.
– Den skulle blivit mycket värd om jag haft alla årgångar. Nu vet jag inte hur mycket som är förstört. Jag får börja samla igen, från början, säger han uppgivet.
I ett av rummen fanns flera datorer till ett värde av åtminstone ett par tusen euro.Allt förstördes.
Vattnet gick upp till eluttagen.
– Här har det nästan börjat brinna, visar Rosveig Björkman-Söderlund, som erkänner att hon blev nervös av att elledningarna blivit blöta.
– Det var inte lätt att veta vad man skulle våga ta i.
Samtidigt som hon nu under veckan röjt ur källaren där hemma har hon tagit examen som färdig närvårdare vid Ålands vårdinstitut.
– Allt har liksom hänt på en gång, suckar hon.


Torka upp
Skyfallet kom till Hammarland när familjen satt i allsköns ro på stugan i Seglinge.
– Där fick vi bara ett par millimeter, säger hon.
En eller ett par månader ska källaren torka upp under sommaren. Sedan återstår ett drygt renoveringsarbete, väggar och golv ska bytas ut.
– Vi blir glada om källaren är i skick till julen, säger Dan Söderlund.

KIKI ALBERIUS-FORSMAN

kiki@nyan.ax

tfn 528 451

foto@nyan.ax