DELA

Kaffebryggare ska stängas automatiskt

Nu ska alla kaffebryggare som släpps ut på marknaden vara utrustade med automatisk avstängning.
Det har EU-kommissionen bestämt.
Både energiåtgången och brandrisken minskar när bryggaren slås av automatiskt 30–60 minuter efter att bryggningen är avslutad.
– Kaffe smakar bäst när det är färskt, så kraven påverkar inte kaffets smak, säger överinspektör Teemu Hartikainen på Finlands säkerhets- och kemikalieverk Tukes i ett pressmeddelande.
Ugnar, hällar och köksfläktar får sina första ekodesignkrav i februari.
– Inte heller de här kraven försämrar apparaternas användningsegenskaper – det går bra att laga julmat i de nya apparaterna också nästa år. Kraven gäller bland annat apparaternas energieffektivitet och köksfläktarnas luftflöde, standbyläge och belysning.
Kraven på olika köksprodukter skärps etappvis fram till 2019 och gäller bara apparater som släpps ut på marknaden efter att kraven trätt i kraft.
Apparater som redan finns på marknaden förses inte med energimärkning och ändras inte för att motsvara ekodesignkraven. De apparater som redan finns i EU-området får säljas slut som de är. Men apparater som inte uppfyller ekodesign- eller energimärkningskraven får inte längre importeras till eller tillverkas i EU efter att kraven trätt i kraft. (pd)