DELA

Julpengar hjälper barnfamiljer

Röda korsets insamling ”Jul i sinnet” pågår för fullt. I december delas pengarna ut till barnfamiljer som har det knapert.
– 70 euro kan göra en jättestor skillnad om man har det illa ställt, säger Stefan Simonsen, verksamhetsledare på Röda korset.
Röda korset i Finland ordnar årligen en insamling under namnet Jul i sinnet. Till skillnad från Röda korsets övriga insamlingar, som vanligtvis går till katastroffonden, används pengarna man samlar in under den här kampanjen på hemmaplan.
– Insamlingen genomförs med hjälp av Yle och Mannerheims barnskyddsförbund. Förra året samlade man in 650.000 euro, och pengarna går till nationella mottagare, berättar Stefan Simonsen.
En del av pengarna ges som gåvor till barnfamiljer som har det svårt. Förra året delade man ut 10.000 gåvochecker, värda 60 euro styck, till familjer runt om i landet. Här på Åland delades 50 checkar ut i fjol, och i år delar man ut 20 checkar.
– Det är väldigt välbehövliga pengar.

Principsak
För att nå fram till just de familjer som behöver hjälp brukar Röda korset på Åland samarbeta med socialkanslierna ute i kommunerna. I år kommer Mariehamns stad dock inte att fördela pengarna från Röda korset.
– Vi hade en diskussion om det här i fjol. Det finns många olika organisationer som vill ge pengar. Det är välgörenhet, och det är absolut inget fel med det, men jag tycker att det är lite fel att koppla ihop det med myndighetsarbete, säger Susanne Lehtinen, socialdirektör på Mariehamns stad.
Lehtinen berättar att olika organisationer har olika kriterier som de vill att mottagarna ska uppfylla för att få ta del av pengarna.
– Personligen tycker jag att det är fel att kommunerna ska sitta och plocka ut folk på det viset. Det är inte förenligt med gott socialarbete.
Så det är ingen fråga om resursbrist?
– Nej, det är mer än principsak. Det finns många organisationer som skänker pengar, de skulle kunna slå ihop sig och arbeta tillsammans i stället. Det blir klarare och redigare om de sköter det själva, och de är fullt kapabla att göra det.

Pengarna ska ut
Men om Mariehamns stad faller bort som samarbetspartner, kommer då pengarna fram till dem som behöver dem?
Stefan Simonsen svarar:
– Det är färre än tio gåvocheckar som brukar delas ut i Mariehamn. Det viktigaste är att vi får ut pengarna till dem som behöver dem. Bara för att Mariehamns stad inte delar ut pengarna i praktiken så innebär det inte att vi skjuter från höften.
Simonsen tillägger att Röda korset ser julpengarna som en väldigt ljus och fin sak.
– För dig och mig kanske det inte är någon panik inför julen, men 70 euro göra jättestor skillnad om man har det illa ställt. Det kan påverka vad man äter på julafton, om mamma kan vara hemma på julafton och om pappa kan vara ledig på annandagen. Det viktigaste är att pengarna kommer ut till dem som behöver dem.
Stefan Simonsen tillägger att de som kan gärna får skänka pengar till insamlingen.
– Skattelistorna kom ju nu, så vi såg ju vilka som kan vara potentiella givare.

Vill du skänka pengar? Gör såhär!
*Den som vill skänka pengar till Röda korsets Jul i sinnet-insamling kan antingen betala in valfri summa till Nordeas kontonummer 159630-202020, eller så kan man slå telefonnummer 0600-16555. Genom att ringa ett samtal donerar man 9,85 euro till insamlingen.
* Pengarna går till barnfamiljer i Finland.

MALIN LUNDBERG
malin.lundberg@nyan.ax