DELA

”Jag är rädd för att allt måste rivas”

Närapå totalhaveri och en ekonomisk katastrof.
Andra ord finns inte när man ska försöka beskriva förödelsen i Mikael Lundells växthus i Vårdö Simskäla.
De väldiga snömassorna blev för mycket för växthuset – egentligen sex block som byggts ihop till en stor enhet – och i mitten på förra veckan gav konstruktionen vika. Plasten gick sönder och snön rasade in i huset.
Mikael Lundell, störst inom växthusodling på Åland, berättar att han fick en chock när han upptäckte vad snön hade ställt till med. 6.500 kvadratmeter yta, mer än en halv hektar, totalförstördes medan omkring 4.000 kvadratmeter är något mindre skadat. Två block är totalhavererade, två har skador på mera än hälften, ett block har 50-procentiga skador och ett är vridet. Alla block har alltså stora eller mycket stora skador.
– Men jag är rädd för att allt måste rivas för att det ska kunna byggas upp igen. Det ser nog så ut.
Han beskriver raset som ett dominospel – när ett block rasar drar det med sig de andra.
I början av veckan kommer en expert från Sverige för att se om något kan räddas. Hur det än blir så utgår han ifrån att det rasade huset får stå som det är tills vidare.
– Vi har händerna fulla med att få det nya växthuset, också det ett blockhus, odlingsdugligt till våren och utrustar det som bäst med odlingsunderlag och monterar värme- och bevattningsanläggning.
I drygt hälften av det rasade växthuset finns just nu övervintrande persilja som skulle ha skördats på våren. Efter det skulle familjen ha odlat kinakål och sallad.
– Det är möjligt att vi kan skörda lite persilja i alla fall.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre