DELA

Isen vid Tjärven kärvar mest

– Helgen var tuff, verkligen tuff.
Det säger Mikael West, kapten på den svenska isbrytaren Tor Viking som ansvarar för att sjöfarten löper i farlederna i Ålands hav. För färjorna är det värst vid Tjärven i Roslagen.
– Vi skulle kunna slippa de hårda vindarna, de ger onödig spänning, säger Mikael West.
Då Nya Åland ringer upp Tor Viking befinner sig isbrytaren ungefär mellan Eckerö och Grisslehamn och kör efter en konvoj lastbåtar på väg mot olika destinationer i norr. Tor Viking assisterar både norr- och södergående trafik i farleden genom Ålands hav och hjälper vid behov dessutom till vid kusterna.
– Nu kan de här fartygen redan gå för egen maskin genom isen men helgen var tuff, verkligen tuff, berättar iskaptenen.
– För tillfället är det svårt i området strax norr om Solovjeva.

Finns orosmoment
Den hårda blåsten under veckoslutet ledde till att isen packade ihop sig riktigt ordentligt
– Det fanns flera fartyg i området och det var kritiskt både i norr och i söder. Drivis sammanpressades och frös ihop, berättar West.
Efter att ha undsatt handelsfartygen körde Tor Viking natten mot måndagen till farleden vid Tjärvens fyr i Roslagen.
– De stora färjorna går nog av sig själv men för de mindre fartygen finns det orosmoment vid Tjärven. Vi var där och bökade upp i natt, det var besvärlig sörja som blir nästan som klister. Blåser det upp så att sörjan pressar ihop med den is som finns kan det bli riktigt jobbigt ännu.

Lite skadeglad
Då vi pratar med Mikael West är helgens snöstorm bokstavligen bortblåst.
– Här är vackert. Solsken, lite isvallar, råkar.
Hur ser du på årets isvinter?
– Den är intressant. Dessutom är jag nästan lite skadeglad och har lust att säga vad var det vi sade till alla de som har hävdat att det inte längre blir några isvintrar. Kanske mest till finska staten som behandlar isbrytningsverksamheten riktigt dåligt. Men det är väl tyvärr så att all is glöms bort direkt då det blir maj och varmt igen!

TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN

titte.tornroth@nyan.ax