DELA

Is och Ankis fågelbok räddade bokhandlaråret

Flera lokala storsäljare har räddat de åländska bokhandlarna från samma nedgång i bokförsäljningen som drabbat deras svenska kolleger.
– Vi hade ett riktigt bra år och julförsäljningen blev till och med snäppet bättre än året innan, säger Angeli Roberts, inköpare på Lisco bok- och pappershandel.
Orsaken är – säger både hon och Pernilla Söderlund på Mariehamns bokhandel – de åländska böcker som utkommit under fjolåret.
– Det syns direkt i försäljningen när en åländsk bok kommit ut. Ulla-Lena Lundbergs ”Is” är i en klass för sig men också ”Ankis fågelbok” sålde väldigt bra ifjol. Av de utländska böckerna har vi sålt mest av ”50 nyanser av honom”, säger Roberts.
Mariehamns bokhandel har exakt samma böcker i försäljningstoppen.
– Visst såg vi vikande siffror under första delen av året, speciellt som det inte kom någon allmän storsäljare på svenska ifjol. Vi får tacka Ulla-Lena och Anki som räddade året, säger Pernilla Söderlund.
De stora svenska förlagen, Nordstedts och Bonniers, har aviserat att de drar ner på personal och utgivning. Svenska förläggareföreningens siffror för 2012 visar på en nedgång med 13 procent av bokförsäljningen i Sverige vilket förlagen betecknar som katastrofår.
– Det är ju synd att färre böcker ges ut och vi kan bara hoppas att det inte drabbar oss. Men vi har också en jätterik egen utgivning här på Åland. Jag vill ge en eloge till alla duktiga och modiga författare här som ger ut sina egna böcker. Vi ser säkert ännu mer sådant framöver.
Läs mer i papperstidningen!

Anne Sjökvist