DELA

Inte olagligt att tatuera minderåriga

– Det finns ingenting som förbjuder tatueringar för EU:s del.
Det säger Kari Ruokola vid Europainformationen på Åland.
Inte heller Finland eller Sverige har enskilda lagar som hindrar minderåriga från att skaffa en tatuering.
Nya Åland skrev i måndags om oroliga föräldrar som hade kontaktat tidningen efter att deras barn låtit tatuera sig trots att de är minderåriga.
Tatueringen utfördes av en kompis som inte har någon godkänd verksamhet och mamman till 16-åringen berättade att det är flera av hennes barns kompisar som har gjort likadant.
– Finns det något sätt att få stopp på tatueringen av unga tjejer och killar? Jag undrar om man får göra så här, säger mamman.

Ingen lag
Kari Ruokola vid Europainformationen på Åland låter meddela att i alla fall han inte har kunnat hitta någon lag inom EU som rör tatueringar av minderåriga personer.
– Jag har letat i tre olika sökfunktioner och det finns ingenting som förbjuder tatueringar för EU:s del, säger Ruokola.
Istället finns det enskilda lagar i olika länder. Exempelvis finns det en lag i Storbritannien som förbjuder personer under 18 år att tatuera sig.
Danmark tillämpar ett liknande regelverk som Storbritannien enligt en arbetsrapport från Europakommissionen för hälsa och konsumentskydd skriven 2006.
Förutom detta är det också förbjudet i Danmark att tatuera områden som rör huvud, nacke och händer.

Nekar minderåriga.
Varken Sverige eller Finland har förordningar som kan stoppa minderåriga från att tatuera sig men det finns röster som skriker efter en lag.
– Det borde finnas en regel som gör att man inte får tatuera sig förrän man är myndig, säger svenske riksdagsledamoten Lars-Arne Staxäng till Sydsvenskan.
Staxäng får medhåll av Max Bodlund, ordförande för Sveriges registrerade tatuerare, som anser att det är ett beslut som kräver både fysisk och psykisk mognad.
– Är du femton fortsätter du att växa. Har du då gjort en tatuering kommer den senare att hamna på sniskan. Men den mentala mognaden är minst lika viktig och som tonåring byter du åsikt varje vecka, testar och gör fel, säger Bodlund till samma tidning.
Det finns ju dock fortfarande ett sätt att hindra barn och ungdomar som är under 18 år från nålen.
Björn Udenius på Dinos tattoo berättade ju tidigare för Nyan att seriösa tatuerare har gått in för att neka konsekvent.
– Jag får säga nej till många minderåriga som vill tatuera sig, säger han.

NIKLAS E.W. ERIKSSON