DELA

Ingen privatlinje nu till Simskäla

Det blir ingen privatisering av Simskälalinjen i höst, då det i sista stund visat sig att den aktuella anbudet inte var ekonomiskt genomförbart.
Men linjen ska bjudas ut på nytt.
Enligt de ursprungliga planerna skulle det privata bolaget Ålands linfärjetrafik ab tagit över driften av Simskälalinjen, färjan som går mellan Sandö och Simskäla i Vårdö, den 1 september i år.
I fredags beslöt dock trafikminister Veronica Thörnroos (C) på enskild föredragning att upphandlingen skulle avslutas på grund av att den enda anbudsgivaren, alltså Ålands linfärjetrafik, återtagit sitt anbud. Ett återtagande är lagligt möjligt eftersom inget kontrakt ännu var undertecknat.


Felberäkning
– Det visade sig, bland annat efter att de haft diskussioner med den personal som skulle följa med till nya bolaget, att de inte skulle klara ekonomin i verksamheten. De hade förutsatt vissa saker som inte visade sig stämma. I praktiken skulle det komma att bjuda på en man i fem år och så kan man inte driva företagsverksamhet, säger trafikingenjör Björn Ekblom vid trafikavdelningen.
Så vad händer nu med Simskälafärjan?
– Tillsvidare fortsätter driften i landskapets regi.
Läs mer i papperstidningen!

Anna Björkroos