DELA

Inga beslut om valsamarbete

Politiska partier har kontaktats av Stefan Rumander, styrelseordförande för Åland24, om samarbete inför valet nästa höst.
Tidningen Åland berättade om detta i fredags och ifrågasatte den publicistiska etiken eftersom Rumanders idé är att göra samhälls- och politikprogram där partierna deltar i finansieringen.
Så här säger Stefan Rumander till Nya Åland:
– Partierna har tillfrågats om de tillsammans med oss vill göra program som syftar till att öka valdeltagandet och belysa samhällsfrågor. I vilket format vi gör det återstår att se, men jag kan inte se att det finns några problem med det ur en journalistisk synvinkel så länge det framgår att programmet finansieras av partierna.
Är inte det reklam?
– Nej, eftersom det enligt min idé är journalister som leder programmet.
Vad har du fått för respons av partierna?
– De vill veta mera om möjligheten.


Testa idéer
Stefan Norrgrann, vd på Åland24, ser inga problem med att partierna medverkar i program som de själva varit med och finansierat så länge det är tydligt mot tittarna vilka spelregler som gäller. Han påpekar att inga beslut är fattade utan att det i det här skedet handlar om att testa olika idéer.
Nina Fellman, ansvarig utgivare för Åland24, säger så här:
– I styrelsen har vi diskuterat en massa planer men inte fattat några slutgiltiga beslut. Journalisterna på Åland24 har inte involverats i detta tidiga stadium. Ett litet nytt företag i tevebranschen måste pröva nya idéer för att tjäna pengar. Sedan får man diskutera om det är journalistiskt möjligt.
Har styrelsen diskuterat om det här är journalistiskt möjligt?
– Åland24:s styrelse diskuterar publicistiska frågor hela tiden. Om beslutet blir att sända partifinansierade program måste vi först ha en grundlig process där vi reder ut var gränsen går.
Journalisten Albin Dahlin på Åland24 säger att frågan inte har diskuterats på redaktionen och att han principiellt ogillar idén med partifinansierade program.

Linnéa Friman