DELA

Husell säljer sina Birkaaktier

Först kritiserade Birka Lines största enskilda ägare Bror Husell Rederi ab Eckerö för att man föreslår en ny styrelse inför Birka Lines stämma i dag.
Sedan sålde han sina Birka-aktier till Eckerö.
Beskedet kom sent på måndagseftermiddagen:
Bror Husell och Bengt Wiljanen säljer sina Birka line-aktier till Rederi Ab Eckerö.
Några timmar tidigare hade Bror Husell kritiserat Rederi ab Eckerös styrelse för att man föreslår en ny Birka-styrelse inför dagens bolagsstämma.
Bror Husell och Bengt Wiljanen ägde tillsammans 10,1 procent av aktierna och 12,7 procent av rösterna i Birka Line.
– Jag och Bengt Wiljanen valde att sälja våra aktier eftersom vi därmed går fria. De kan ju inte komma överens och vet ingenting om framtiden, säger Bror Husell till Nya Åland efter affären.
Han anser ändå det motiverat att verka för att skapa en enhetlig och stark åländsk rederiaktör.
– Vi resonerade så då det blev klart att Birka Line blir ett dotterbolag till Eckerö.
Enligt Bror Husell är det viktigt att alla övriga aktieägare i Birka Line får samma möjlighet, om de vill sälja sina aktier i Birka.
– Dessutom, om Birka Lines bolagsstämma ger fullmakt åt styrelsen att köpa egna aktier och styrelsen beslutar använda den, öppnas ytterligare en möjlighet för Birka Lines aktieägare att sälja sina aktier.

Samma pris för övriga
– Vi är mycket glada för den positiva diskussion vi haft med Husell och Wiljanen. Överenskommelsen om köpet av deras aktier i Birka Line gör det möjligt att gå vidare med arbetet att skapa en stark och framgångsrik företagshelhet, vilket befrämjar båda bolagens intressen, säger Jukka Suominen, styrelseordförande i Eckerö, i pressmeddelandet.
– Vårt mål är fortfarande att köpa samtliga aktier i Birka. Eckerö strävar till att även övriga ägare kunde överlåta sina aktier i Birka till samma pris som Husell och Wiljanen, tillägger Suominen.
Priset var 17 euro för A-aktierna och 16 euro för B-aktierna. Det nya köpet ger inte Husell och Wiljanen rätt att delta i Eckerös kommande emission.

johanna.lindfors@nyan.ax