DELA

Hur är det att vara språklärare?

Hallå där Michael Björklund, som lär finska skolelever laga smoothies på svenska.
Hur är det att vara språklärare?
– Riktigt roligt. Jag har varit ända upp till Rovaniemi och vid det här laget har jag undervisat cirka 30 klasser. Tanken är att ge eleverna en litet annorlunda språklektion. Jag hittade på det här med Björn Ekstrand på Indigo. När han har lektion gör han choklad. Det ingår i projektet Svenska.nu (med bland andra svenska och finska staten som finansiärer. Reds. anm.). Hur är det med dina finskakunskaper?
– Illa. Jag börjar med att tala finska, så att de förstår hur dåligt ställt det är. Det brukar bryta isen. Sedan berättar jag om Åland. Jag försöker väcka deras intresse för oss, för vi behöver bra arbetskraft som kan två språk.
Känner någon igen dig? Du har ju varit med i tv, och årets kock i Finland.
– Någon gör det nog, men vid det här laget är jag möjligen en föredetting (skratt).
Matlagningen då?
– Först berättar jag vad en smoothie är. Jag går igenom yoghurttyper och bär, och jag har olika sorter socker med mig – rörsocker, sockerbetor, sirap, vaniljsocker och honung. I synnerhet sockerbetan och sockerbruk talar jag varmt för. Det är tung process men man får ut otroligt fin sirap.
– Jag delar upp klassen i två lag som tävlar om att laga den godaste smoothien – på svenska. Det är intressant att höra när de försöker förklara för varandra vilka ingredienser de vill ha och hur mycket. Sedan häller vi upp smoothies i små glas. Lagen smakar först på motståndarnas drink och sedan på sin egen, och så väljer man den godaste med handuppräckning. Efter det pratar jag om hur drinkarna smakar och kanske hur de kunde bli ännu bättre. Och så har vi en frågerunda, där eleverna berättar om sin favoritmat, resor eller sport.
Har du blivit bjuden på många skolluncher längs vägen?
– Visst, och jag måste få säga att vi är fruktansvärt bortskämda med god skolmat på Åland. Jag har besökt jättestora skolor dit all mat kommer färdiglagad. Någon har värmt upp kebabkött i buljong och serverar det med potatis som kokats för länge – och så undrar man varför eleverna inte äter det. Många skolor satsar inte alls på sallad. Det är jättetråkigt när man dödar sin matkultur så.
Hur duktig var du själv i skolan?
– Jag var en katastrof. Men det försöker jag gottgöra nu.

PATRIK DAHLBLOM

patrik.dahlblom@nyan.ax