DELA

Hök på visit i fågelhuset

Papegojorna och finkarna i fågelhuset på Lilla Holmen fick nyligen ovälkommet besök. En sparvhök hade antingen tagit sig in eller placerats i huset av någon.
Sista söndagen i mars upptäcktes en rovfågel i fågelhuset på Lilla Holmen. Fågeln satt högst uppe på en bur och flög emellanåt en runda i lokalen. Övriga fåglar verkade stressade men eftersom de var instängda så kom höken inte åt dem.
Hur höken tagit sig in i huset är en gåta. Ett fönster i tamburen stod visserligen öppet men mellandörren var stängd. Besökare informerade en av djurskötarna som trodde att någon hittat en skadad rovfågel och satt in den i fågelhuset.

Sparvhök
Naturvårdsintendent Jörgen Eriksson säger att finns andra vägar att gå om man vill hjälpa en skadad fågel än att släppa in den bland tilltänkta byten. Att kontakta veterinär är ett sätt.
– Men om man bedömer att djuret lider och är utom all räddning medger djurskyddslagen att man förkortar lidandet på egen hand.
Utifrån bilden där det syns att fågeln har skiffergrå rygg och tvärvattrat tegelrött bröst tycker Jörgen Eriksson att det ser ut som en sparvhökshane.
På måndagen var höken borta. Nyan har inte nått djurskötarna för en kommentar.

Annika Kullman

annika.kullman@nyan.ax