DELA

Hjulen snurrar igen för industrin

Stora svängningar i både råvarupriser och efterfrågan gjorde 2009 till ett både tufft och händelserikt år inom industriföretag på Åland.
– Men 2010 ser riktigt intressant ut. Nyanställningar är att vänta hos oss, säger Plastos vd Nina Nyman–Johansson.
För leksakstillverkaren Plasto hade de sämre ekonomiska tiderna något av en motsatt effekt.
– Barn får alltid leksaker, men under lågkonjunkturen får de billigare leksaker. Så hösten var väldigt stark för oss, jämfört med året innan, säger Plastos vd Nina Nyman-Jansson.
Även för Plasto var dock 2009 en utmaning.
– Året präglades av stora svängningar inom tillverkningsindustrin. Prisen på råmaterial åkte berg- och dalbana så det var väldigt svårt att budgetera och prissätta, säger Nina Nyman-Jansson.

Inga mellanled
Det kommande året ser dock ljust ut för Plasto. Satsningar som företaget gjort under 2008-2009 väntas ge resultat under våren 2010, med bland annat nyanställningar som resultat.
– Dels handlar det om att vi bygger upp egen säljorganisation i Sverige och vi handlar med de norska kunderna direkt från fabriken, vi har kapat alla mellanhänder, säger Nina Nyman-Jansson.

Försiktig ljusning
Två andra stora åländska industrier i plastbranschen hade det tyngre under året som gick. Både Optinova och Colorant Chromatics tvingades permittera anställda.
– Första halvåret upplevde vi en nedgång som vi aldrig tidigare sett i industrin, men under andra halvåret har vi sett en försiktig ljusning i konjunkturläget, säger Colorants vd Bo Sjöblom.
Och vad tror ni om året som just börjat?
– Gällande 2010 är vi försiktigt optimistiska. Den kan inte bli lika dåligt som 2009, säger Sjöblom.
På Optinova är produktionen åter i normalt läge.
– Det är full fart igen och inga permitteringar är aktuella, säger personalchefen Per Lykke till Hufvudstadsbladet, Hbl.

Chips normalt
Hbl har även talat med Chips. Där har man inte märkt av någon nedgång och räknar med att det kommande året också kommer att bli relativt oförändrat.
– Även om tiderna är dåliga vill folk unna sig något gott, säger personalchefen Kjell Weckström till Hbl.

ANNA BJÖRKROOS

anna.bjorkroos@nyan.ax