DELA

Hjärtprofessor sågar LCHF-dieten

– Enligt två nya och helt separata studier kan man redan se en ökad dödlighet som en följd av LCHF-kosten, säger Karin Schenck-Gustafsson, professor och överläkare i hjärtsjukdomar.
– Hjärtspecialisterna i världen är eniga om att den inte är bra.
Som Nya Åland tidigare har skrivit har LCHF-kosten blivit mycket populär på Åland. Den går i stora drag ut på att man väljer bort mat som innehåller kolhydrater medan det är fritt fram att äta fett.
Många har undrat hur LCHF rimmar med alla tidigare teorier om det farliga fettet och kolesterolet kontra hjärtat. Svaret är att det inte rimmar alls, åtminstone inte enligt de som sysslar med hjärt- och kärlsjukdomar.
– LCHF fungerar inte alls, säger Karin Schenck-Gustafsson som är professor, specialist i kardiologi sedan 1979 och överläkare i hjärtsjukdomar vid Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm.


Härsket fett
Schenck-Gustafsson sticker inte under stol med att hon anser att kosten är fullständigt befängd och hon är inte ensam om sina åsikter.
– Hjärtspecialisterna i hela världen är fullständigt eniga om att den här dieten kan vara livsfarlig, säger hon.
– Enligt två nya och helt separata internationella studier kan man redan se en ökad dödlighet som en följd av LCHF-kosten
Karin Schenck-Gustafsson påpekar att man inte får glömma vad en hjärtinfarkt egentligen är.
– I de allra flesta fall handlar det om att en åderförfettning vid hjärtat spricker och härsket fett väller ut. Det är LDL-fett, det så kallade dåliga kolesterolet.


Ökat kraftigt
De som tampas med ett högt kolesterolvärde riskerar att blodfetterna förhöjs ytterligare av LCHF-kosten.
– Vi har haft patienter med hjärtinfarkt som har ordinerats att lägga om sina kostvanor för att gå ner i vikt och i stället för att äta klokt har de valt att följa en LCHF-diet, säger Karin Schenck-Gustafsson.
– Då de har kommit på återbesök har de kanske magrat men deras kolesterolvärden har ökat kraftigt och i och med det också risken för att få en ny infarkt.
Vill man banta genom att äta fett skall man alltså inte glömma att det kan vara livsfarligt.
Läs mer i papperstidningen!

Titte Törnroth-Sarkkinen