DELA

Hittade vassa bitar i godispåse

En Nyan-läsare, som åt salta grodor på tisdagskvällen, hittade tre små vassa bitar som starkt påminde om glas i påsen.
Vid fabriken i Alingsås i Sverige har man svårt att tro på fyndet.
– Jag gjorde som jag brukar när det är bara lite kvar i godispåsen, hällde ut det sista direkt i munnen, berättar läsaren som kände hur det krasade mellan tänderna när hon började tugga det som hon trodde var bitar av salta grodor, inköpta på Sparhallen.
Hon spottade ut bitarna genast innan de hann göra någon skada.
– Jag skar mig inte och plomberna höll, tack och lov, säger hon som är absolut säker på att bitarna fanns i påsen och inte har kommit dit efter att hon öppnade den.
Ronny Isaksson på Sparhallen har inte fått några rapporter om glasbitar i påsarna. Han hänvisar vidare till importören Halléns agenturer.
Ingolf Hallén hade inte heller hört om vassa bitar förrän Nya Åland tog kontakt. Efter att ha pratat med grossisten i Sverige, Konfekta ab, sa han så här:
– Jag frågade om jag skulle plocka bort påsarna från butikerna, men fick svaret att inte göra det enbart på basen av en påse. Men alla vill ju veta vad det här är för vassa bitar, säger han.


Strikt glaspolicy
Nya Åland ringde upp tillverkaren i Alingsås, Totte Gott ab, och pratade med vd Marie Millqvist som tycker att fyndet är mycket märkligt.
– Vi har en oerhört strikt glaspolicy här. Vi har splitterskyddade lampor och glasflaskor är helt förbjudna i produktionsutrymmena. Personalen dricker vatten ur plastmuggar. Så om det hade varit en plastbit i påsen hade jag kunnat förstå det, men glas – nej, det borde vara fullständigt omöjligt
Hon funderar på om bitarna kan vara något som uppstått i exempelvis kokprocessen, en teori som inte är helt osannolik.
– Det händer någon gång vart tionde eller femtonde år, även om det naturligtvis inte ska få göra det. Vi borde få hit bitarna för att kunna analysera dem och ta reda på hur de kan ha hamnat i påsen.


Inga bortförklaringar
Jag kan skicka dem, men vad har jag för garantier för att svaret blir sanningsenligt från er sida?
Marie Millqvist skrattar.
– Jag kan försäkra dig att är det glas, då berättar vi det. Vi är ett seriöst företag med Skandinaviens tredje största karamellfabrik. Vi har så stränga regler och kraven på oss är så hårda att vi inte skulle kunna bortförklara en sådan sak. Och alla prover ligger kvar länge efter att de är kontrollerade, så om du vill ha tillbaka bitarna efter fem år så har vi dem här. Och om bitarna verkligen är av glas, ja då har vi väldigt mycket funderingar själva om hur det har gått till.
Enligt Ingolf Hallén är Totte Gotts salta grodor en storsäljare på Åland.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax