DELA

Hittade tusentals euro på färjtoan

Den berusade kryssningsresenären hittade en påse med färgade sedlar på Amorellas toalett.
Nu har han och en kvinnlig medresenär åtalats i Ålands tingsrätt.
I december 2006 reste mannen med en kvinnlig bekant från Stockholm med Viking Lines Amorella.
Det var en impulsresa, berättade han i tingsrätten i går. Först drack de öl och vin på pubar på Södermalm nära Viking Lines terminal. Kvinnan sade i rätten att hon säkert hade druckit en flaska vin innan de gick ombord.
Och när de checkat in och ätit middag fortsatte de dricka. När mannen gick på toaletten hittade han en påse med färgade eurosedlar, som han tog med sig. I påsen fanns cirka 7.900 euro.


Spelautomater
Mannen hade inget bra svar när åklagaren Heidi Röblom frågade varför han tog pengarna. Men han var berusad, och när han nyktrat till skulle han nog ha lämnat pengarna där han hittade dem, hävdade han. I stället hamnade en stor del av sedlarna i Amorellas spel- och växlingsautomater.
Exakt hur det gick till, och om kvinnan visste var pengarna kom ifrån, blev inte helt klart i rätten i går.
– (Kvinnan) frågade vad det är för pengar och jag säger att jag hittade dem på fartyget i toaletten, berättade han i polisförhöret dagen efter gripandet.
Men i tingsrätten hade han ändrat sig:
– Hon har aldrig haft någon vetskap om pengarna.
De färgade sedlar som hittades i kvinnans väska när hon greps skall han ha lagt dit utan hennes vetskap.


Chocktillstånd
Och hon vittnade om att hon ”satt i chocktillstånd” när hon hittade färgade sedlar i sin väska senare på kvällen.
När casinopersonalen som tömde spelautomater och växelautomater hittade färgade sedlar granskade man filmer från övervakningskamerorna och såg då en man och en kvinna som flera gånger växlade pengar – antingen ensamma eller tillsammans.
Det vittnade en fartygsvärd om i tingsrätten.
När personalen hittade kvinnan vid en spelautomat en stund senare visste hon vad det handlade om. I väskan fanns, förutom pengar, en hyttnyckel. I hytten låg mannen, som inte verkade vara förvånad när fartygspersonalen kom in och letade efter pengar.


Började tjafsa
Han hade gått och lagt sig efter att han druckit så mycket att han blev aggressiv. Kvinnan sade i rätten att han drack whisky och tequilashots, och att han ”började tjafsa och bråka”.
– Folk blev rädda.
Hon ville inte gå och lägga sig i samma hytt. Först såg hon på en konsert med artisten Eric Gadd, sedan satte hon sig vid spelautomaterna. Och det var då fartygets personal ingrep.
Var de färgade sedlarna kom ifrån är inte fastställt, men de var äkta.

PATRIK DAHLBLOM

patrik.dahlblom@nyan.ax