DELA

Helhet och fortsatt öppet på Kobbarna

– Vi söker en helhet för verksamheten på ön. Dit alla fortsättningsvis alltid är välkomna, säger Rune ”Öra” Karlsson i Kobba klintars vänner med anledning av förra veckans uppmärksammade uppsägning av kaféinnehavarna på ön.
Nu står det senaste byggprojektet på Kobba klintar färdigt. Det handlar om en handikappsanslutning som ska underlätta för rullstolsburna, och andra med rörelsehinder, att ta sig i land.
Under fem års tid har föreningen Kobba klintars vänner, som sköter om den gamla lotsstationen som ägs av Mariehamns stad, jobbat med handikappsanpassning. Sedan tidigare finns ramper på ön som gör att besökare bland annat kan ta sig upp till det gamla boningshuset och till kafébyggnaden.
Förra veckan väckte det viss uppståndelse då det blev offentligt att kontraktet med de nuvarande innehavarna av Kobba klintars kafé, Christian Ekström och Johanna Dahlgrén, sades upp.
Bland läsarkommentarerna på Nya Ålands hemsida var de flera som undrade om det var något annat än båkprojektet som låg bakom uppsägningen?
– Vi strävar efter allt ska bilda en helhet på Kobba klintar och nu vi vill hitta någon som kan ta ansvar för det, alltså sköta huset, kaféet, båken, hamnen och så vidare. Vi är tvugna att känna oss för på marknaden eftersom det finns för få idealister som vill jobba på frivillig basis, säger Rune ”Öra” Karlsson, som berättar att föreningen istället kommer att bli mer inriktad på att genomföra olika projekt på Kobba klintar.
Läs mer i papperstidningen!

Anna Björkroos