DELA

Harry Jansson blir inte finansminister

Centerns partiledare Harry Jansson avstår från posten som finansminister i nästa landskapsregering.
Harry Jansson säger till Nya Åland att han meddelade partiets arbetsutskott om sitt beslut i onsdags. Partiets ledning fick beskedet av Jansson på torsdagen.
I den regeringsuppställning som då var aktuell skulle han ha delat på finansministerposten med partikollegan Roger Nordlund. Harry Jansson, som inte fick tillräckligt med röster för en ordinarie plats i lagtinget, skulle ha suttit i landskapsregeringen de två första åren.
Men reaktionerna bland centerfolket var blandade.
– Jag har hört på olika håll att det inte vore bra med en delad ministerpost med tanke på det stålbad som väntar Åland, säger Harry Jansson.
– Då vill jag inte att min person ska vara något hinder. Jag vill inte medverka till att partiet har en oenighet kring det här, därför ställer jag mig inte till förfogande. Som partiordförande måste jag ta mitt ansvar.
I den regering som lantrådskandidaten Camilla Gunell (C) ska presentera nästa vecka blir Roger Nordlund finansminister och vice lantråd. Veronica Thörnroos (C) blir infrastrukturminister – det som tidigare kallades trafikminister.
Harry Jansson kommer då in i lagtinget som suppleant.

Patrik Dahlblom

patrik.dahlblom@nyan.ax