DELA

Här bjuds ärtsoppa för gourméer

Ämbar efter ämbar med utsökt fin ärtsoppa serverades på Solbacka i Saltvik i går på fastlagstisdagen.
Efterrätten bestod av ålandspannkaka, bakad hemma i 14 gårdar – på 14 sätt. Antagligen var alla lika goda.
Sedan flera år tillbaka bjuder Saltviks församling på Ansvarslunch på två ställen, både i västra Saltvik på ungdomslokalen Solbacka och i östra Saltvik, i församlingshemmet Mariagården i Kvarnbo.
– Vi brukar ha uppemot 100 matgäster, berättar Runa Rosenberg på Solbacka. De flesta kommer till middagstid mellan fyra och sex på eftermiddagen.

Ämbarvis
Runa fungerar denna dag som kökschef tillsammans med ett helt gäng glada Saltviksdamer i köket.
– I dag är vi alla kökschefer, skrattar de.
Ärtsoppan har levererats ämbarvis från Ritva och Börje Björklund.
Ärtsoppan får tveklöst fem svärtor vid provsmakning, av Nyans reporter, len som smältande smör, lagom salt och med mjälla köttbitar. En ärtsoppa för gourméer. Björklunds hälsar att råvarorna är skänkta av två partihandlare.

Äkta Ålandspannkaka
Ålandspannkakan, bakad på mannagryn, har beställts av 14 frivilliga damer, som alla har bakat sin variant hemma i köken. Undan för undan kommer pannkakorna till Solbacka i fat och korgar.
I betyg får pannkakan åtminstone fyra svärtor, av Nyans fotograf, som påstår att han måste smaka sig igenom alla 14 varianter innan definitivt omdöme kan avges.

Till Haiti
Från klockan ett denna dag till långt framåt kvällen arbetar de frivilliga i Solbackas kök. Det ska värmas upp, skäras i bitar, vispas grädde och slevas upp sviskonkräm. Och efterpå kommer disken.
Sju euro kostar maten per vuxen portion. Vinsten, som brukar hamna runt 700 euro, går till insamlingen för Gemensamt Ansvar, som i år skänker medel dels till de jordbävningsdrabbade på Haiti, dels till fattiga barnfamiljer i Finland.

KIKI ALBERIUS-FORSMAN

kiki@nyan.ax

tfn 528 451