DELA

Hantverkare ratar landskapsdagarna

Många hantverkare tycker det är för dyrt att delta i Ålands landskapsdagar i Helsingfors i sommar och kommer troligen att utebli.
– Vi är inte arga, men vi har insett att vi är fel målgrupp för den här satsningen, säger textilhantverkare Ann Granlund (bilden) efter ett möte med landskapet förra veckan.
På initiativ av flera hantverkare informerade bland andra Linnea Johansson från landskapet om villkoren för hantverkarna under landskapsdagarna i Helsingfors den 14-16 juni nästa år.
– Vi hade hoppats att deltagaravgiften skulle gå att diskutera, men Linnea Johansson var mycket tydlig med att bara de som kan satsa stort är välkomna med på landskapsdagarna, säger Ann Granlund.

Hobbyhantverkare
Hantverkarna och andra medverkande får hyra bodar under två dagar som Åland skall visa sig på Senatstorget i Helsingfors. Den minsta boden kostar 500 euro.
– De som hyr en bod betalar inte de verkliga kostnaderna. Vi har räknat ut att värdet för varje bod är ungefär 6.000 euro, i det ingår förutom boden och platsen på Senatstorget med cirka 200.000 kunder, vatten, el, första hjälp och nattvakt. Landskapet subventionerar den största delen, säger Gunilla Hellman.
Men Ann Granlund menar att den faktiska kostnaden för varje hantverkare överstiger 1.000 euro, något hon säger att få har råd med.
– Ett par, tre stycken hobbyhantverkare är intresserade, de ser dagarna som semester. Men vi som skall leva på det och redan lever på marginalen kommer inte att ha råd att delta. Det är tråkigt, för jag hade sett fram emot det, säger Ann Granlund.
Gunilla Hellman anser inte att avgiften är högre än 1996 då Åland senast visade sig i Helsingfors.
– Vi skall låta ÅSUB reda ut skillnaden av värdet på summan då och nu. Det handlar knappast om en höjd avgift och vi tycker att vi erbjuder en god överenskommelse.

Inte råd
1996 deltog många hantverkare i landskapsdagarna, men Ann Granlund menar att landskapet förlorat proportionerna vad gäller nästa års tillställning.
– På mötet förra veckan informerade sex landskapsanställda oss femton hantverkare om villkoren, det hade ju faktiskt räckt med att en löntagare kom. Vi hantverkare satt där utan lön. Det verkar inte som om landskapet inser i vilken verklighet vi lever i.
Förra gången kunde hantverkarna dela bod, men det är inte möjligt i sommar utan en delningsavgift på 200 euro.
– De räknar upp fina marknadsföringspaket och menar att vi kommer att sälja slut på allt, men vi lever inte i en verklighet där vi har råd med marknadsföringspaket, och vi kan inte chansa. Det tar en vecka för oss att packa i och ur allt som skall med och troligen är det mer lönsamt för oss att stanna hemma och arbeta för turisterna här, än att ta risken och åka till Helsingfors, säger Ann Granlund.
Hon har räknat ut att hon måste sälja för minst 10.000 euro för att gå på vinst, något som hon tror är omöjligt.
– De som säljer mat får ofta slutsålt, men hantverk är inte lika attraktivt. Det är tråkigt att tänka så här krasst, men de flesta hantverkare har inte råd med det system som landskapet har nu.

KARIN ERLANDSSON

karin.erlandsson@nyan.ax