DELA

Han välkomnar ny organlag

Den nya organtransplantationslagen kan rädda livet på många finländare.
– Den behövs, säger Stig Ekstrand, den första ålänningen som fick ett nytt hjärta.
Lagen som trädde i kraft i augusti kan leda till att allvarligt sjuka som står i kö för organtransplantationer kan opereras snabbare.
Tidigare gällde att den avlidna, eller familjemedlemmar, måste ha gett tillstånd för en organtransplantation. Det kunde man till exempel göra genom att fylla i ett donationskort som man bar med sig.
Nu gäller det motsatta:
Organ, vävnader och celler får tas från en avliden ”om det inte finns uppgifter om eller skäl att anta att den avlidne under sin livstid hade motsatt sig ett sådant ingrepp”.
Innan ingreppen görs skall myndigheterna ”i den mån det är möjligt” utreda vilken inställning den avlidna hade till organtransplantationer.
På Åland genomförs inga organtransplantationer, men den nya lagen kan tillämpas till exempel om en ålänning avlider när han eller hon vårdas på sjukhus i Åbo eller Helsingfors.


Okänd donator
Stig Ekstrand, 65, i Mariehamn är en av de tre ålänningar som i dag lever och mår bra tack vare att en okänd människa valde att donera sitt hjärta.
– Allt jag fick veta var att hjärtat kom från någon som var femton år yngre än jag. Jag fick inte ens veta om det var en man eller kvinna. Och så skall det vara, tycker jag. Det har hänt att folk som fått veta vem som donerat deras hjärta har sökt upp donatorns anhöriga och så har det blivit tråkigheter. Bara en professor vet var mitt hjärta kommer ifrån. Jag godkänner det alla gånger, och jag tänker inte på det.
Stig fick sitt nya hjärta 1998 och det var i sista sekunden. Han jobbade hårt, rökte mycket – som mest tre paket om dagen – och han hade haft fem hjärtinfarkter.
Läs mer i papperstidningen!

Patrik Dahlblom