DELA

Han är ny vd för handelskammaren

Daniel Dahlén, nuvarande kommunsekreterare i Jomala, blir ny vd för Ålands handelskammare.
– Det känns som en spännande uppgift, säger han.
Ålands handelskammares styrelse har utsett 29-åriga Daniel Dahlén till ny vd. Dahlén har jobbat drygt fyra år i Jomala kommun.
– Jag sökte mig inte bort från det kommunala utan till den här tjänsten som jag tyckte lät väldigt intressant och hade många spännande uppgifter. Det ska bli roligt att prova något nytt, säger Daniel Dahlén.
Vad vill du jobba för som ny vd?
– Jag kommer ju nu att diskutera mina visioner med styrelsen och sedan har vi ju ett strategidokument att jobba efter. Men bland annat handlar det om att få fram näringslivets röst i samhället, att vara med och påverka.


Bara en kommun
Det var i mars som handelskammarens styrelse presenterade sitt strategiprogram. Där föreslogs bland annat att Åland skulle fungera som en enda kommun.
Vad tycker du om kommunsammanslagningstanken?
– Jag har ju gjort en undersökning som gällde en sammanslagning mellan Jomala och Mariehamn. Den visade att de direkta fördelarna inte är så stora, men positivt med sammanslagning skulle vara den ökade rättsäkerheten och ökad kompetens, säger Daniel Dahlén, som tycker att det ska bli intressant att diskutera frågan med styrelsen.


Studerat i Sverige
Daniel Dahlén är född och uppvuxen i Mariehamn, och har utbildat sig till pol.mag genom studier i Örebro och Stockholm. Han har även en fil.kand i juridik. Han började arbeta i Jomala kommun direkt efter studierna.
Vad sade kollegorna när du berättade att du skulle byta jobb?
– Det var lite blandade känslor, men många lyckösningar, säger Daniel Dahlén, som räknar med att tillträda på sin nya tjänst i slutet av oktober.
Handelskammaren beskrivs som takorganisation för näringslivet på Åland, med cirka 250 medlemmar och ett huvudkontor i Mariehamn med tre anställda.

ANNA BJÖRKROOS

anna.bjorkroos@nyan.ax