DELA

Guldet dyrare än någonsin

Guldpriset fortsätter att stiga. Bara de tre senaste åren har priset på ädelmetallen fördubblats och sedan millennieskiftet har det femfaldigats.
– Jag tror inte priset varit så här högt någonsin i världen, säger ur- och guldhandlaren Marita Lemberg.
Grunden till detta tros inte bara vara rädslan för penningvärdets minskning, utan också den starka oron på valutamarknaderna. Ola Sundberg, som är produktchef för placeringar på Ålandsbanken, har enligt egen utsago inte märkt av någon större förändring bland kundernas placeringar.
– Intresset för att investera i guld har varit väldigt blygsamt. Kunderna är fortfarande ganska traditionella i sitt sparande.
Han tror att det stigande priset beror på den utbredda osäkerheten över vart ekonomin är på väg.
– Det trycks allt mer pengar, vilket leder till rädslan över att pengarnas värde ska minska, säger han.
Sundberg tror dock att intresset för att investera i råvaror istället för i aktier ökar i framtiden.
– Jag tror att vi kommer att få se mer råvaror över huvudtaget, då de vinner mer och mer mark som tillgångar. Det som är lite speciellt är ju dock att guld faktiskt inte har så stort värde annars. Man kan laga lite smycken av det och inte så mycket mer, säger han.


Smälter guldtänder
Någon som använder guldet just för att laga smycken är Kaj Rinman, guldsmed på Ädelsmedjan i Sjökvarteret. Han märker personligen inte av det höga guldpriset så mycket, då de flesta arbeten han gör handlar om kundarbeten där eget guld används och görs om till något nytt.
– Men det händer faktiskt att folk kommer in med gamla guldtänder som de vill att jag ska smälta ner och göra smycken av, berättar han.
Rinman märker ändå av intresset för att investera i guld och tror att det beror på flera faktorer. Dels på oroligheterna på valutamarknaden och dels att man vill inflationsskydda pengarna genom att investera i guld istället för i aktier.
– Börserna går alltid upp och ner men guldet det består. Och man har alltid sparat i guld, både som tackor och Pappers-guld, säger han.


Höga priser
Kaj Rinman glädjer sig över att han slipper köpa in eget guld, men någon som verkligen märker av problematiken med beställningspriser på smycken är Veronica Johansson på Wickströms ur och guld.
– Det kan vara lite problematiskt när man har ett pris på ett smycke i disken, men när man beställer efter en annan storlek på till exempel en ring så blir det ett helt annat, mycket högre pris, säger hon.
Det är inte bara guld som stiger i pris, utan silver är också dyrare än tidigare.
– Priserna stiger hela tiden och nu på sistone har det stigit mycket igen. Alla leverantörer kommer med nya prislistor, berättar hon.
Marita Lemberg på Lembergs ur och guld chockeras över de stigande priserna.
– Det är klart att man blir lite förskräckt av priserna när vi får in nya smycken. Jag tror inte priset varit så här högt någonsin i världen, säger hon.

Madelen Holmström

madde.holmstrom@nyan.ax

tfn 528 469

Foto: Andreas Dienert

andreas.dienert@nyan.ax