DELA

Gubbrockare samlar sig

Bättre sent än aldrig.
Med den devisen visar rockbandet Teach Boys, med fyra lärare i lineupen, upp sig för allmänheten.
På fredag spelar de på Pub Bastun med tre andra och lika vuxna band.
Initiativtagaren Stig Wennström, till vardags lärare på Ålands lyceum, var på 70-talet trummis bakom hårdrockgitarristen Lars-Erik Mattsson i Godby.
Nu är han takthållare i Teach Boys, med lärarkollegorna Kjell Nilsson och Sune Alén på gitarr och sång och Per Svegemo på bas.
Den första spelningen var på en julfest för några år sedan, mest för att eleverna skulle få något att skratta åt. Debuten följdes av enstaka spelningar på privata fester. På repertoaren står mest Creedence och andra covers från 60- och 70-talet.
Kjell Nilsson tror att det finns ”ett stort mörkertal” i gubbrockbranschen.
– Jättemånga ålänningar har en elgitarr hemma i garderoben. När vi spelar ute med Teach Boys kommer de fram och säger ”det där skulle jag också vilja göra”.
Nilsson är också med i ett annat band som spelar på Bastun på fredag. Trion Flanell, med Leif-Anders Mattsson och Olof Lindqvist, tolkar Police, Nisse Hellberg och annat material som fungerar för en akustisk trio.
Leffe Mattsson var med i dansbandet Faction på 70-talet. De andra medlemmarna har hittills ”mest suttit på sängkanten” med sina gitarrer.

Äldre än rocken
Först ut på fredag är Sega Gubbar, med en repertoar som fanns redan innan rocken upptäcktes.
– Det blir jazzklassiker, från All Of Me till musikalpärlor som Pennies From Heaven. Det modernaste vi kört är Van Morrisons Moondance, men den finns inte på repertoaren nu, säger saxofonisten Tom Eckerman.
Medmusiker på fredag blir Leo Löthman (trummor, ex-Röd Granit), Sven-Elof Finne (bas), Asko Lilja (gitarr), Steven Björkholm (sax), Börje Åhlund (klarinett) och Leif Linden (altsax och klarinett).
Det fjärde bandet heter kort och gott Bandet, med bröderna Guy och Elof ”Loffe” Karlsson på keyboards respektive bas, Karl-Erik ”Kille” Williams (gitarr, ex-Anacondas) och Stefan Lund på trummor.
– Vi är ett gäng gubbar som har börjat spela rock på söndagskvällarna. Och det är jäkligt roligt, rocken är ju något som följer en genom livet, säger Guy Karlsson.
På repertoaren står Chuck Berry och annan klassisk rock – till exempel Twenty Flight Rock, Eddie Cochran-låten som Paul McCartney spelade för John Lennon första gången de träffades. Och den rena rocken är faktiskt en ny upplevelse för den här kvartetten.
– Brorsan fastnade i dansbansköret. För honom är det första gången han bara spelar rock. Jag har aldrig ägnat mig åt ren rock’n’roll, och Stefan Lund har mest spelat dansmusik, konstaterar Guy.
– När vi träffas på söndagskvällarna syns det hur det lyser rock’n’roll i våra ögon.
Banden har inte gjort någon marknadsundersökning, men Kjell Nilsson tror att det blir lyckat:
– Tillsammans är vi 18 musiker. Om vi får med oss tre-fyra närmast sörjande per man så har vi en publik.

PATRIK DAHLBLOM