DELA

Grisslan tar över Spovens rutt

Knappt hann Spoven börja gå efter propellerhaveriet förra veckan innan färjan gick sönder igen.
I dag sätter landskapet in Grisslan i stället och allmänheten bör se upp för den isränna som fartyget bryter upp under sin färd till Brändö.
På måndagen gick skärgårdsfärjan Spoven, som kör mellan Asterholma, Lappo och Torsholma, sönder för andra gången inom kort tid. Den här gången var det en kylvattenpump som inte fungerade. Felet kunde åtgärdas på tisdagen och senare under dagen var färjan i trafik igen men hon går fortfarande med reducerad maskinstyrka.
Spovens ständiga problem med både maskineri och isar leder inte bara till inställda turer och kontinuerliga förseningar.

Tröttnat
I Brändö börjar man tröttna på situationen. Man ifrågasätter om Spoven är rätt fartyg för isförhållandena och om man skall vara tvungen att acceptera att man inte kan lita på trafiken på rutten fungerar.
– Det handlar ju om en upphandlad linje och vi måste föra en dialog med den privata ägaren. Men eftersom det är viktigt för oss att trafiken fungerar kommer vi att redan nu sätta in en av våra egna färjor på rutten.
Den färjan är Grisslan.
– Grisslan seglar tidigt onsdag morgon och går allting som det skall i isarna kan hon sättas i trafik redan på torsdag, säger landskapets nya rederichef Kaj Jansson.
Läs mer i papperstidningen i dag!Titte Törnroth-Sarkkinen