DELA

Grannar protesterar mot skogsavverkning

Grannarna upprörda över att Quickly Tvättcentralen avverkat skog och anlagt vändplan för långtradare, utan att fråga om lov.
Quickly Tvättcentralen byggde i våras ut sina anläggningar i Norrböle med en parkering och vändplan för företagets fordon. I samband med utbyggnaden högg man ner den lilla skog som tidigare stod som skydd mot Tvättcentralens södra grannar.
Nu klagar grannarna till byggnadsnämnden över att företaget kunnat göra så här, utan att söka något tillstånd.
– Denna utvidgning av Tvättcentralens trafikområde innebär att den tunga trafiken har kommit ca 25 meter närmare oss, allt det eventuella lilla bullerskydd som träden innebar är borta, likaså insynsskyddet, skriver grannarna i sitt klagomål till nämnden.
Eftersom Tvättcentralen inte ansökt om tillstånd för utbyggnaden, har det inte funnits någon möjlighet för grannarna att ge sina synpunkter, innan det var för sent.
– Nu ser vi rakt in på Tvättcentralens ”bakgård” där verksamheten dessutom har utökats till att pågå dynget runt, med full aktivitet mellan ca 5.30 på morgonen till 00.30 på natten, skriver grannarna vidare.


Försöker dämpa ljudet
Grannarna hänvisar till stadsplanen som ger Tvättcentralen följande regler: ”Inom tomtområde får befintliga träd ej fällas utan särskilt tillstånd av byggnadsnämnden”.
Bert Hellman på Tvättcentralen svarar på kritiken:
– Vi håller på att på att ågärda ljudproblemen tillsammans med miljövårdsbyrån. Bland annat genom att installera ljuddämpare.
Enligt stadsplanen får ni inte avverka träd utan tillstånd – kände ni till det här innan ni började bygga?
– Det visar väl sig efter byggnadsnämndens möte. Jag kan inte säga nåt mer.
Byggnadsnämnden sammanträder i kväll.

JENS FINNÄS

jens.finnäs@nyan.ax