DELA

Göran Holmberg: Jag har blivit förnedrad

– Jag känner mig misshandlad och förnedrad. Det är också synd om mina medarbetare som övervakat bygget av Skarven på varvet i Litauen, säger Göran Holmberg som fram till för två veckor sedan var projektledare för det nya Föglöfartyget.
Tidigare i dag bjöd han in massmedierna till presskonferens – den som blev avbruten av hans chef Niklas Karlman i hamnen i Möckelö för ett par veckor sedan.
– Måndagen den 30 november var min sista arbetsdag . I dag kan jag tala fritt utan munkavle, säger han.
Han håller fast vid det han har sagt tidigare: Skarven är ett bra fartyg, det är mätt och vägt enligt alla konstens regler, allt är övervakat och sanktionerat av klassningssällskapet Lloyds och det finns certifikat på allt.
– Det tråkiga är att både landskapsregeringen och medierna har letat efter fel och inte sett det positiva.


Har förklaring
Göran Holmberg har förklaringen på skillnaderna i dödviktton – fartygets lastkapacitet – och hävdar i motsats till Viking Lines utredning att Skarven kan lasta 220 ton på bildäck. Viking Lines utredare hade kommit fram till 140-170 tons lastkapacitet.
Inte heller bogportens felaktiga gångjärn motiverade landskapsregeringens beslut att stoppa arbetet med att få Skarven i trafik, tycker han. Det fanns papper på att ansvaret var varvets och garantitiden är tolv månader.


”Skötts klumpigt”
Vem vill du skylla allt detta trassel på?
– Alla får dra sina egna slutsatser. Men jag tycker nog att ärendet har skötts synnerligen klumpigt från landskapsregeringens sida.
Och i synnerhet från nya trafikministern Veronica Thörnroos sida, förstår man även om Holmberg inte säger det rakt ut.


Rättsligt efterspel
Rättsligt efterspel väntar, säger han.
– Jag har blivit utestängd från mitt kontor utan att jag har sett något skriftligt beslut på det. Jag antar att åtgärden har initierats av lantrådet Viveka Eriksson. Det mår jag lite illa över.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax