DELA

Golfbana med flytande hus i Vårdö

En 18-hålsbana med flytande hus och utslagsplatser ett par meter från stranden. Lövösundet i Vårdö ska få nytt liv genom ett projekt där golfen spelar en stor roll.
Olof Salmi (bilden) visar området.
Nya Åland skrev i måndagens tidning om den stora golf- och miljösatsningen i Vårdö. Ritningarna är klara, markägarna har gett klartecken att gå ut i media och nu är det bara pengarna som fattas.
Olof Salmi, en av initiativtagarna, säger att området är kanske det bästa på Åland för en golfbana med vattenkontakt.
– Tvåans utslagspunkt är nästan PÅ vattnet, säger en entusiastisk Salmi.

Finansiering
Hur finansieras projektet?
– De som tycker att det är intressant får höra av sig. Målsättningen är ett brett lokalt ägande. Markägarna blir delägare genom sin mark, men det ger inga kapitala medel. Vi måste få några större finansiärer. Nu finns en tid på fem månader för kapitalet att visa sina kort.
Om finansieringen av golfprojektet inte löser sig finns det intressenter som vill vara med i ett golf-fritt projekt.
– Lövösundet ska utvecklas även om det inte blir golf.
Vad blir det att kosta?
– Jag vill inte nämna summor, men ett minimum är 5 miljoner euro. Det är bara banan, sedan beror det på vad man satsar på.
Vad säger markägarna?
– Vi hade det första mötet för 20 månader sedan. Vi presenterade egentligen tre projekt; golf, boende och reningen av Lövösundet. På det senaste mötet fick vi enhälligt ja att gå ut med det här i media.
Enligt Salmi har markägarna varit fundersamma när de sett de inritade bostadsområdena, men betonar att det är banarkitekten som ritat in där han sett att det finns utrymme. Det är inte säkert att det blir så tätt som på ritningen.
Enligt ritningarna ska ni stänga till två mindre vikar, Gölen och i Lövösundet. Är det bra för miljön?
– Det kommer att effektivt stoppa avrinningen från golfbanan. Det blir ett slutet system. Visst kommer det att svämma över ibland, men det mesta sedimenteras.
Området ska även fungera som för friluftsliv, man ska kunna gå omkring utan att spela golf.

Plats för 1.000 personer
I projektet som omfattar delar av Lövö och Vårdö by planeras områden med bostäder.
– Bostäderna säljs ut med klausulen att man får hyra dem vidare. Det är bättre än att de bara används någon vecka i året.
Området ska klara av upp till 1.000 personer när det är färdigbyggt.
Man har också ritat in flytande hus, som byggs i anslutning till den damm som ska avgränsa en del av Lövösundet. Dammen blir ett slutet system som ska hindra avloppsvattnet att göda Lövösundet. Allt är genomtänkt ur både golf- och miljöperspektiv.
– Det ska vara ekologiskt så långt som möjligt. Elfordon med el från 1-2 vindmöllor som ingår i projektet.
Man lämnar bilen i Strömsby och tar sig vidare med elbil. Inom Lövösundet drivs båtsnurrorna också med el.
Hur ska banan i Vårdö klara sig i konkurrens med de andra planerade golfbanorna?
– Det behövs flera högkvalitativa golfbanor. Den här banan kommer att ha högre greenfee-avgift än Kastelholm eftersom de huvudsakliga intäkterna kommer den. Och utåt kommer vi att samarbeta till 100 procent med att lansera Åland som en golfdestination.

Text och foto:
NINA SMEDS
nina.smeds@nyan.ax

KARTA ÖVER DEN PLANERADE BANAN