DELA

Givakt, Kapten Röd!

I kväll äntrar en kapten scenen på pub Bastun.
Han är rödhårig, kallar sig Kapten Röd, heter egentligen Björn Nilsson och bjuder på reggae.
Kapten Röd består av fem musiker förutom frontfiguren och sångaren Björn Nilsson. Ganska trångt lär det alltså bli på Bastuns inte allt för stora scen. Men bandet ser fram emot att komma till Åland. Det säger Björn Nilsson då Nya Åland ringer upp för en intervju.
Han är en 27 år gammal musiker och producent från Göteborg och har hållit på med reggae i ett par år.
Varför reggae?
– Det började med att min syster hade fått en blandkassett med reggae. Jag fick ärva det bandet och hade det i spelaren en sommar. Tidigare hade jag lyssnat mycket på hip-hop och steget till reggae visade sig inte vara så väldigt långt.
Kapten Röd gav ut sin första skiva ”Stjärnorna finns här” 2007. I början av hösten kommer album nummer två, men vad den skall heta är än så länge oklart.

Rödhårig
Namnet Kapten Röd för tankarna till en alternativmusiker på vänsterkanten. Men Björn Nilsson ser sig ändå inte som någon politisk artist. En del sånger är bara roliga och underhållande, andra är mer allmänt samhällskritiska, säger han.
– Namnet Kapten Röd kommer sig helt enkelt av att jag är rödhårig. Det har aldrig varit min mening att sjunga under röda fanor, men nu på den andra skivan blir det mer politikkritik än tidigare, säger Björn Nilsson
Och visst har han också blivit uppskattad på vänsterkanten, det medger han.
Till exempel belönades Kapten Röd med Spingo-stipendiet som delas ut av det Kommunistiska partiet i Sverige. Stipendiet skall gå till unga musiker, eller andra unga kulturutövare, som verkar ”inom en progressiv, antiimperialistisk, humanistisk och socialistisk tradition – som tar ställning för rättvisa, jämlikhet och solidaritet, mot alla former av förtryck”.

Roots reggae
En rolig och underhållande spelning är målsättningen på pub Bastun i kväll. Insläpp blir det klockan halv nio.
– Det blir en blandning av roots reggae och dacehall, säger Björn Nilsson.
Kapten Röd befinner sig för tillfället på en intensiv sommarturné runt Sverige, där också flera större festivaler är inbokade.

Fredrik Sonck

fredrik.sonck@nyan.ax