DELA

GI-metoden ska klara biffen

Nämn GI i en titeln på en kokbok och den går åt som smör i solsken.
Så är det. Sveriges mest sålda faktabok i fjol, enligt författaren själv, är en GI-kokbok. Författaren Ulrika Davidsson, var på Åland nyligen och orsakade rusning till sin buffé. I januari görs det hela om en gång till.
70 personer fick duka sig i ÅSS i Västerhamn för en riktig GI-buffé på torsdagskvällen. 48 euro var priset och stora mängder av nyttig och antagligen smaklig mat stod uppdukad på borden.
70 personer fick alltså plats. Över det dubbla hade hört av sig.
– Till och med i dag har folk ringt och trott att det fanns plats, säger Ulrika Davidsson när hon står i köket och rullar lammbiffar ett par timmar före mötet.
Det stora intresset har bidragit till att det blir ett återbesök redan i januari.


Lokalt dinkel
Buffén som ytterligare ett par kockar är med att åstadkomma består utöver lammbiffarna av nötspett, kycklingfiléer, fiskspett och tre sallader, allt med lågt GI. Inget ris, pasta eller potatis bjöds till måltiden. Däremot quinoa i salladen och dinkel.
– Det är jätteroligt att vi fått tag på lokalt dinkel, säger hon. Sören Karlsson i Överängs kvarn i Saltvik Ödkarby har fått fram ett otroligt fint helt dinkel, som är ett slags helt vete, betydligt nyttigare än vanligt vete.
Dessutom serverades en del såser och röror till, som humus, salsa och slutligen chokladbollar helt utan socker. De var i stället sötade med torkad frukt och nötter. Vin bjöds till maten och avslutningsvis kryddte.
GI säljer bra?
– Javisst! Men för mig som utkommer med tre nya böcker nästa år är det också viktigt att folk verkligen tycker om mina recept. Att de är av god kvalitet. Annars vill de inte ha mina böcker igen.
Och ner i vikt går man? Hon har själv i tidningsartiklar berättat om en viktnergång på 30 kilo.
– Ja, den som vill gå ner i vikt kan göra det. Men huvudsaken är att man mår bra av maten och inte får några blodsockersvängningar.
Vilka kommer i kväll?
– Ingen aning, men det brukar till 80 procent vara kvinnor på mina möten.


För radikal?
GI-metoden är inte helt oomstridd. Det finns dietister i Sverige som gått ut med att de tycker metoden är för radikal och menar att lite lagom med kolhydrater mår kroppen bara bra av.
Ulrika Davidssons kokböcker heter ”Våra bästa GI-recept”, ”GI in the city” och GI för hela familjen.
Böckerna är utgivna på ICA förlag

KIKI ALBERIUS-FORSMAN

kiki@nyan.ax