DELA

Ger upp kampen för sommarstället

Nu är det slut på 55 års sommarliv på Åland för bröderna Mats och Hans Wiksten och deras familjer i Stockholm.
Landskapsregeringen kräver att de små byggnaderna rivs eftersom arrendet gått ut och stugorna står på Bomarsunds fästningsområde.
– Vi har bestämt oss för att inte besvära oss mot landskapsregeringens beslut. Både jag och min bror har pratat med tjänstemännen och också skrivit brev, men vi inser att det inte går att vinna en process mot landskapsregeringens paragrafrytteri. Dom har lagen på sin sida. Därför klipper vi nu banden till vårt åländska sommarställe, säger Mats Wiksten.
Nya Åland hälsar på en varm och vacker augustidag. Stugorna ligger vid Slåtterängsvägen i Bomarsund och syns knappt från den lilla grusvägen som går bara några meter från den lilla altanen.


”Piggeboda”
Stugan på strax över 20 kvadratmeter där familjerna sommarbor heter Piggeboda. ”Pigge” var mamma Rigmor Wikstens smeknamn.
– Mamma var född och uppvuxen här i byn och hette Karlsson som ogift. Hon hade en massa syskon och vi har fullt med kusiner och andra släktingar omkring oss, berättar Mats.
Som så många andra unga ålänningar flyttade hon till Sverige för att arbeta. Kontakten till hembyn behöll hon genom att arrendera 2.400 kvadratmeter mark inom Bomarsunds fästningsområde och här byggdes hennes lilla stuga och den likaså utflyttade systerns ”Maggieboda” strax intill. En liten friggebod byggdes för ett tiotal år sedan.
Mats Wiksten tycker inte att familjen har fått någon hållbar förklaring till att husen måste avlägsnas från området senast den sista augusti.
– Om vi hade fått en vettig förklaring, till exempel att området ska användas till något annat eller att något nytt ska byggas upp här, så hade vi kunnat acceptera det utan problem. Men marken ska inte användas till någonting, det finns ingen plan för vad som ska hända här. Marken kommer bara att växa igen.
Läs mer i papperstidningen!