DELA

Generalkonsuln vill gå vidare med snuset

I och med riksdagsvalet i Sverige har generalkonsul Ingrid Iremark fått sitt första riktiga uppdrag – att sköta förhandsröstningen från Åland.
Hon har gjort liknande saker i Kanada där hon tidigare var ambassadör.
– Fast då var det inte lika många som kom och röstade. Jag tror att ålänningarna tar del av mycket av den politiska debatten i både tv och tidningar och att de därför ligger närmare Sverige på så sätt.
Den nya generalkonsuln Ingrid Iremark har börjat komma in i jobbet. Ett av hennes första uppdrag är att sköta valet för svenska medborgare på Åland men hon kommer även snart att börja med de egna hjärtefrågorna.

Moms och snus
Två av dessa hjärtefrågor är momsfrågan för hantverkare som vill köpa material från Sverige och snusfrågan.
– Jag ska träffa ministrarna för att ytterligare gå igenom frågorna, säger Iremark.
Sedan är det dags för att lära känna hela Åland, Iremark vill resa runt och prata med ålänningarna.
– Jag tycker det här jobbet verkar jättespännande. Jag skulle gärna se att vi fick igång ett regionalt samarbete mellan Åland och de närliggande regionerna i Sverige såsom Roslagen, Uppland och norra Stockholm.
Innan Iremark officiellt tillträdde besökte hon Östersjöparlamentarikerkonferensen och i måndags besökte hon lagtinget och hörde på debatten om näringsrätt och jordförvärvslagar.
– Det är en fråga som är viktig för mig och jobbet som Sveriges konsul på Åland.
RÄTTELSE: Att konsultatet bjuder på kaffe på söndag, som vi tidigare skrivit, var en gammal uppgift som berörde förra söndagen. (jo)