DELA

Generalkonsuln tackades för sitt idoga fotarbete

Sveriges generalkonsul Bertil Jobeus har jobbat hårt för åländska studenters rättigheter i Sverige.
– Jag har nog inte ägnat någon annan fråga så mycket tid under mina fem år på posten, säger han.
Sveriges regerings beslut att inte placera ålänningarna i utlandskvoten då de söker till högskolor i Sverige, utan behandla dem på samma sätt som svenskarna, har varit en fråga på högsta politiska nivå. Den har även diskuterats via Sveriges generalkonsul Bertil Jobeus.
– Det var ett väldigt glädjande beslut. Jag har tydligt lagt fram hur viktig den här frågan är, säger Jobeus.
Under Nordiska rådets möte på Åland i höstas bjöd Jobeus in några närvarande svenska riksdagsledamöter. De frågade om det fanns något de kunde hjälpa till med och Jobeus förklarade situationen.
– Alliansen åkte hem och tog upp saken med bland annat högskoleministern Tobias Krantz och utbildningsministern Jan Björklund. Det är roligt att se att det i olika samverkande delar kan bli resultat.

Inte självklart
Han berättar att man har fått ha en grundlektion för de svenska politikerna och förklara allt från början, från det gemensamma modersmålet till att det finns många svenska utbildningar som passar de åländska studenterna.
– Det som är självklart för åländska politiker är inte alltid självklart för de svenska, säger Jobeus.
I går uppvaktades han med blommor från lantrådet Viveka Eriksson som på kortet tackar för hans ”idoga fotarbete”. Hon skriver också att framgångarna inte skulle ha nåtts utan hans instaser.
– Det stämmer det där med fotarbetet, man får aldrig släppa bollen, säger Jobeus.
Blommor kom det också från lagtinget.

TANJA LÖNNQVIST

tanja.lonnqvist@nyan.ax