DELA

Gastronomen kan bli guld värd för ÅCA

De tusentals ton vassle som blir över när ÅCA gör ost av mjölk är inte längre ett problem.
Nybygget Gastronomen gör miljövänlig energi av det som tidigare fraktades bort.
För ett år sedan var det tänkt att biogasanläggningen Gastronomen skulle vara igång i februari. Men, som ÅCAs vd Johannes Snellman uttrycker det, det är inte helt lätt att få mikroorganismer att göra som man vill. Att få igång processen där det organiska materialet bryts ner effektivt tog längre tid än väntat.
Men nu är produktionen i gång. Den 17 september, samma dag som skördefesten firas på Åland, blir det officiell invigning med en mjölkförpackning som krossas i stället för en champagneflaska.
För av mjölken får man vassle, råvaran som blir biogas.

10.000 ton per år
Åttio procent av mjölken som levereras till ÅCA används till ostproduktion, och tio liter mjölk går åt till ett kilo ost.
Vasslen är det som blir över av mjölken i ostproduktionen – vatten, kolhydrater och restproteiner. Det rör sig om drygt 10.000 ton vassle som varje år skall tas omhand. Fram tills nu har ÅCA transporterat bort hälften från Åland och det har varit både dyrt och dåligt för miljön.
– Det här är en nödvändig investering. Mängden restprodukter som måste transporteras bort har växt hela tiden, säger Johannes Snellman.
Läs mer i papperstidningen!

Patrik Dahlblom