DELA

”Ganska skarpt tonläge” om vindkraften

– När vi träffar minister Mauri Pekkarinen på fredag lovar jag att vi kommer att ha ett ganska skarpt tonläge.
Det säger lantrådet Viveka Eriksson (Lib) inför träffen om vindkraftsstödet i Helsingfors.
I går höll landskapsregeringen pressinformation om vad som hittills gjorts för att Åland ska tas in i det kommande nationella stödsystemet för förnybar energiproduktion.
För Ålands del handlar det om cirka en halv miljon euro per år i uteblivet stöd för befintlig vindkraftsproduktion och många miljoner euro som Åland går miste om årligen ifall fortsatt vindkraftsutbyggnad omöjliggörs.

”Oresonligt viktig”
Lantrådet kallar frågan ”oresonligt viktig” för landskapet som helhet, för det åländska näringslivet och för Åland som medaktör när Finland ska uppfylla EU:s klimatmål om 38 procent förnybar energi till år 2020, något som Finland har förbundit sig att leva upp till.
På torsdag deltar lantrådet, finansminister Mats Perämaa (Lib) och näringsminister Torbjörn Eliasson (C) i det vindkraftsseminarium som riksdagsledamot Elisabeth Nauclér har inbjudit till i riksdagen. På fredag träffar trion först arbets- och näringsminister Mauri Pekkarinen som tidigare har sagt att han vill ha med Åland för att vindkraftssatsningarna i landskapet kan hjälpa Finland att nå klimatmålet, men som nu enligt uppgifter i massmedierna anser att det är juridiskt omöjligt att Åland ingår för att landskapet har egen behörighet när det handlar om stöd till näringslivet.
Så här säger Viveka Eriksson om träffen:
– Vi har höjt tonen och vi kommer att hävda vår rätt. Vi kommer att ha ett ganska skarpt tonläge.
Läs mer i onsdagens Nya Åland!

Annika Orre