DELA

Gamla Turella stoppad i Göteborg

Tallinks färja ms Fantaasia, som en gång i tiden byggdes för Viking Line och då gick under namnet Turella , ligger för tillfället i Göteborg med trafikförbud sedan Sjöfartsinspektionen hittat en rad allvarliga fel på fartyget.
Färjan ägs numera av samma rederi som i förlängningen är samma rederi som ägde ms Estonia som sjönk 1994.
ms Fantaasia skulle ha lämnat Cityvarvet i Göteborg torsdag förra veckan för att chartrad av ett norskt rederi sättas in på rutten Hirtshals-Strömstad-Langesund. Men sjöfartsinspektörerna hittade arton fel, varav tolv så allvarliga att vart och ett varit nog för att ge fartyget trafikförbud.
– Vi tänker inte låta den gå i trafik, säger överinspektör Christer Ingelsten på Sjöfartsinspektionen till GT.
Bland de allvarliga fel man hittade märks särskilt att beredskapsbåten inte går att sjösätta, att högtalarsystemet inte fungerar och att fartygets vattentäta dörrar inte hölls stängda. Dörrarna har till uppgift att dela in färjan i olika zoner, så att vatten inte sprider sig och åstadkommer slagsida om färjan springer läck.
– Slår den på sidan eller går på grund, då sjunker den, säger förste fartygsinspektör Håkan Ågård till GT.


Estland godkände den
De estniska myndigheterna godkände färjan så sent som i juni. I mitten av oktober anlände färjan till varvet i Göteborg för inspektion, där man alltså en månad senare underkände den många gånger om.
Fartyget, som byggdes 1979 av Wärtsilä för Viking Line, ägs numera av estniska rederiet Tallink, som år 2.000 köpte Estline, som i sin tur ägde haverifärjan Estonia.
I oktober 1988 gick Turella sin sista tur för Viking Line mellan Kapellskär, Mariehamn och Nådendal innan den såldes till Stena Line. För tio år sedan sålde Stena Line färjan till det estniska rederiet, fijol var hon utchartrad och gick på Medelhavet och skulle nu ha tagits i bruk av norska rederiet Nye Kystlink.
Enligt Nye Kystlink ska alla fel vara åtgärdade innan Fantaasia går i trafik.

LINA ANTMAN