DELA

Fyra dagars rättegång om grovt insidermissbruk

Trion som åtalats för grovt missbruk av insiderinformation bör åläggas betala tillbaka 370.938 euro till staten för den ekonomiska fördel som de haft av brottet.
Så lyder åklagarens yrkanden i målet i Helsingfors tingsrätt där en av de tre åtalade är ålänning.
Nyligen hölls muntlig förberedelse inför den kommande rättegången i Helsingfors tingsrätt. I och med den blev stämningsansökan offentlig.
Nya Åland har tidigare skrivit om fallet.
Följande framgår ur stämningsansökan:
Den 12 september 2005 hade börsnoterade OKO, Andelsbankernas centralbank, meddelat att OKO samma dag hade förvärvat aktiemajoriteten i försäkringsbolaget Pohjola av Suomi och Ilmarinen och samtidigt lämnat in ett offentligt köpanbud på resterande Pohjolaaktier.
Före det, den 2-8 september, hade två av de åtalade – en advokat och en mäklare – utnyttjat insiderinformation som advokatens hustru hade förmedlat eftersom hon varit en av rådgivarna för Suomi gällande affären. Hon och hennes make hade antecknats också i Ilmarinens insiderregister inför affären.
Den tredje åtalade, mäklaren, hade för sin egen och för advokatens räkning förvärvat köpoptioner i Pohjola.
Enligt åklagaren är vinningen synnerligen stor och brottet hade begåtts planmässigt, något som enligt henne gör att brottet som helhet bör bedömas vara grovt.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre