DELA

Fotboll och champagne i finska medier

Under fjolåret nämndes Åland över 3.000 gånger i finsk media. Mest uppmärksamhet fick champagnevraket och IFK Mariehamn.
Ålandskontoret i Helsingfors sammanställer alla träffar på Åland i finsk media. Under 2010 hittade man sökordet ”Ahvenanmaa” totalt 3.390 gånger vilket är en minskning med 752 träffar från året innan.
– Årets stora Ålandsnyhet var förstås upptäckten av champagnevraket i juli; 315 träffar handlade om turerna kring champagnen och om det stora mediejippot i november. Ändå var det IFK Mariehamn som under året fick mest uppmärksamhet, 375 träffar, i den finskspråkiga pressen, skriver man i ett pressutskick.
I tidning och etermedia, där 499 träffar hittades, nämndes också beachvolley och ligafotboll utöver champagnen med 78 respektive 57 träffar.
– Förra vinterns svåra isläge på sjön skapade också åländska nyheter på fastlandet: 68 notiser berättade i mars om fartyg som fastnat i isen och om andra problem som den hårda vintern orsakat på Åland. Brandattentatet mot Hammarlands kyrka stod i rubrikerna i sammanlagt 59 tidningar i februari och mars, skriver kontoret.

Kock och musiker
Under året uppmärksammades också bland annat den åländska välfärden, mästerkocken Michael Björklund och hans smoothieprojekt i finskspråkiga skolor samt cellisten Tomas Nuñez-Garces som deltog i en nationell cellotävling i Åbo.
Ålandskontoret har också sammanställt den sista månaden förra året då det registrerades totalt 239 medieträffar. I spalterna stod bland annat sänkningen av mervärdesskatten i postorderhandeln med Åland som bas, om att finska inte är populärt hos åländska abiturienter och om Sonja Nordenswans nominering till Nordiska rådets litteraturpris.

Malin Tillström

malin.tillstrom@nyan.ax