DELA

Fortsätter kampen om turlistorna

I en gemensam skrivelse anhåller Kökar och Sottunga om att den sena fredagsturen från Galtby på rikssidan åter ska föras in i turlistan. Kökar vill också ha tillbaka den tidiga måndagsturen från Långnäs. Att turerna är borta märks redan i kommunerna.
– Det är en stor olägenhet, säger kommundirektör Kurt Forsman på Kökar.
Ännu har inte Kökar och Sottunga gett upp kampen om skärgårdsfärjornas turlistor. Nu har man lämnat in en anhållan om att återinföra fredagsturen klockan 21.15 från Galtby på rikssidan. Landskapsregeringen har beslutat att den sena fredagsturen tas bort under fem månader vintertid.
– Det är en viktig tur för dem som ska komma ut på helgen, säger Kökars kommunfullmäktiges ordförande Stig Brolin.
Landskapsregeringen har istället prioriterat en tidig lördagstur klockan 05.30 som gynnar lastbilstransporter bland annat till fiskodlingarna på Föglö. Fredagsturen har en bra beläggning och ger möjlighet för ungdomar som studerar i riket att ta sig hem över helgen. Turen är även viktig för turistföretagen.
Pia Räsänen på hotell och restaurang Brudhäll säger att hela idén med att komma ut till Kökar för en helg i lugn och ro faller med den indragna turen.
– Det finns ingen möjlighet att hinna ut på fredagen om man jobbar i Helsingfors. Vi har några födelsedagsfester och bröllopsfester som vi inte kunnat gå vidare med för vi vet inte vad vi ska göra.

Ingen överblick
Kökars kommundirektör Kurt Forsman säger att man inte fått respons från landskapsregeringen än.
Varför reagerar ni när turlistorna redan är fastslagna?
– Man kan inte överblicka allt genast. Turlistan klubbades igenom med en väldig fart. Det var mycket intensivt veckan innan den klubbades igenom.
De första förslagen för södra linjen kallar Forsman ”huvudlösa”.
– Vi vill ha åtminstone en fungerande linje i södra skärgården om andra ska ha fler.

Även tidig måndagstur
Kökar har också lämnat in en separat anhållan om att få tillbaka den tidiga måndagsturen från Långnäs till Kökar. Turen klockan 6.15 från Långnäs till Kökar skars också bort.
– Det är en stor olägenhet som märks redan, säger Forsman.
Måndag har fram tills den nya turlistan togs i bruk i måndags varit den enda dagen under veckan då man kan åka till Kökar och stanna där i sex timmar. Nu är det längsta stoppet man kan ta 3 timmar, vilket är möjligt endast tisdagar och torsdagar.
– Det räcker inte för hantverkare, servicepersonal och läkare.
Den indragna måndagsturen påverkar också skolskjutsarna.

NINA SMEDS

nina.smeds@nyan.ax