DELA

Fortkörare fastnade i polisens kamera

Polis och sjöbevakning får fortfarande ty sig till handkamera och kamera i bil i kampen mot fortkörare.
– Vi får många klagomål om att bilister kör för fort, säger överkonstapel Eva Fellman.
Nya Åland följde med polisens trafikövervakning förra veckan när två polispatruller förstärkta med sjöbevakare kollade hastigheterna på Södersundavägen och i Björsbykorsningen på landsväg 2 i Jomala. Dessutom övervakade patrullerna hur bra bilisterna följer 30-begränsningen i centrala Mariehamn.
Det är tidig förmiddag och 50-sträckan genom Södersunda ligger ganska tom och öde. Polisbilen står vid vägkanten vänd in mot byn bakom en svag kurva. Kameraögat i bilens framruta registrerar bilarnas fart så fort de dyker upp. Alla polisbilar är utrustade med likadana kameror.


83 km i timmen
Flera bilister kör sakta genom byn. Men så visar displayen plötsligt 83 km – en förare i personbil som verkar ha bråttom.
– Här har vi en bilist som blir av med körkortet, konstaterar överkonstapel Eva Fellman och stoppar bilen.
Säkerhetsmarginalen på 3 km räknas bort och 80 km i timmen är exakt 30 km över det tillåtna. Det betyder att körkortet ryker i tio dagar. Hade displayen i stället visat 80 km i timmen – alltså i praktiken 77 – så hade bilisten fått behålla körkortet.
Eva Fellman vet att det svider. Många fortkörare försöker beveka polisen, men det går inte.
– Du får köra dit du är på väg, men sen måste du ställa bilen. Jag förstår att det inte är lätt men du måste lösa det på något vis. Kanske du har nån som kan skjutsa dig, säger hon till den olyckliga bilisten.
Utöver körförbudet blir det 24 dagsböter för bilisten.
– Visst ställer det till med stora bekymmer att bli av med körkortet. Men det är ju därför som det här straffet finns, konstaterar hon.


Många klagomål
Äldre sjöbevakare Ilja Jalava konstaterar för sin del:
– Det här är första gången i historien som en sjöbevakare skriver ut och delger tio dagars körförbud.
Eva Fellman berättar att polisen får många påpekanden om att bilisterna kör för fort genom byarna.
– Vi får in mängder med klagomål över att det körs för fort överallt och att också yrkeschaufförer syndar mot hastighetsgränserna. När vi kollar så stämmer det ibland, ibland inte. Överlag tycker jag att det är bra med hastighetskontroller eftersom de lugnar ner farten.


104 på 70-sträcka
På 70-sträckan i Björsbykorsningen står äldre sjöbevakare Robert Andersson på en kulle med den handhållna laserkameran riktad mot Godby när Nya Åland dyker upp. Strax före har en bilist som blåste förbi i 104 km i timmen körts i kapp av den andra polisen i patrullen, Johanna Sjöblom.
Den här förmiddagen är det annars lugnt. Så gott som alla bilister håller hastighetsbegränsningen. Allt som allt åkte fem fortkörare fast i de båda kontrollerna. Två av dem blev av med körkortet i tio dagar.
Fartkontrollerna fortsätter under hösten.

Annika Orre

annika.orre@nyan.ax