DELA

Första potatisen gick på auktion

– Jag tror inte att det går så här billigt nästa år.
Det säger Stallhagenkrögaren Johanna Dahlgren som ropade in ekologiskt odlad tidig potatis för tjugo euro kilot på Ålands försöksstations auktion i fredags.
Auktionen, som ordnades på kort notis med inbjudningar till restaurangföretagare, är ett mediavänligt sätt att få ut potatisen direkt från växthus till restaurangmeny. Objekten var sex fyrakiloshinkar med den finländska sorten Timo. Försöksstationen har testat många sorter och just Timo har visat sig fungera bra.
– Vi har inte gjort några kokprov nu men i fjol var de riktigt goda. Timo är vacker i färgen och har söt smak, säger fältmästaren Titti Mattsson.
I ett växthus på försöksstationen står rad efter rad med potatis i kruka. Potatisknölarna sattes i kruka på tio centimeters djup den 14 mars och flyttades till växthus en vecka senare. Ett av målen med krukodlingen är att se vilken effekt olika kombinationer av ekologiskt godkänd torv och gödsel har. Just nu testas sex olika blandningar. Resultatet vet man säkert först när potatisen skördats.

Räckte till båda
Eftersom auktionen utlystes dagen före var bara två budgivare på plats när de sex hinkarna auktionerades ut på fredagseftermiddagen. De var Johanna Dahlgren från Stallhagen och Malin och Martin Oscarius, köksansvarig respektive kock på ÅSS Segelpaviljong. Deras chef Michael Björklund hade i förväg ringt in sitt bud, tjugo euro per kilo.
Budgivningen stannade på den nivån och alla fick ekopotatis med sig hem.
Läs mer i papperstidningen!

Patrik Dahlblom