DELA

Första jaktkurs för ungdomar på Åland

Jaktintresset bland ungdomar har minskat de senaste åren, inte bara på Åland utan också i Sverige och övriga Finland.
För att råda bot på det, kommer nu Sunds jaktvårdsförening att starta en kurs i jakt och viltvård för ungdomar under 18 år, den första i sitt slag på Åland.
Tjejer som dyker upp får ett extra hjärtligt välkomnande.
I morgon lördag går starskottet till höstjakten och då drar åtskilliga gubbar – och något enstaka fruntimmer – i gröna kamouflagekläder ut i skog och mark med bössan på ryggen. Men redan nästa år hoppas Sunds jaktvårdsförening att man också har några morgonpigga ungdomar med sig och ordnar därför under hösten en kurs i jakt och viltvård för unga.
– Under vintern har vi luftgevärsträning för ungdomarna för att hålla liv i intresset.
Men det är inte bara skjutteknik man vill lära ut.
– Det är också mycket annan kunskap som följer med en jägare. Förutom vapenhantering och vapenvård, kommer de också att få vara med och bygga jakttorn, lära sig viltvård, fånga skadedjur så som mink och mårdhund, sätta upp knipholkar, hjälpa till att placera ut saltstenar och mycket annat smått och gott, säger Ingmar Berglund, ordförande i Sunds jaktvårdsförening.
– Det är mycket att lära sig innan man får komma till skott, så att säga.
Sex ungdomar har redan visat intresse för kursen.
– Vi väntar oss väl att en tio, femton dyker upp totalt.


Alla gillar inte fotboll
Man riktar sig till ungdomar under 18 år som tycker om att vistas i naturen.
– Alla som är intresserade av jakt har inte tillgång till föräldrar eller andra som jagar eller äger mark och som därmed för in dem i jakttraditionen. På det här sättet vill vi erbjuda också dem en chans att komma med.
– Alla gillar inte att spela fotboll och dessutom är det en bra motvikt till dataspelande.
Särskilt tjejer efterlyser man.
– Vi vill ha alla sorters ungdomar, men damsidan är verkligen underrepresenterad när det kommer till jakt. Vi har väl ett par kvinnor med just nu, men vi skulle gärna vilja ha fler, säger Karl-Elof Karlsson, också han jaktfadder.


För mycket gubbar
En föryngring i jaktföreningen anser man också vara på sin plats.
– Det är ganska gubbigt i dag. Allt oftare hör man röster som tycker det är för långt att gå, som vill ha passet närmast parkeringen eller andra åldersvisor som visar på att åldern börjar sätta sina spår på kroppen, säger Karl-Anders Lindholm, som i egenskap av fadder kommer göra sitt för att i framtiden få höra lite yngre och piggare röster i leden.
Själv har han inga problem med den saken. Jakten är hans sätt att motionera.
– Det har gått så långt att det är svårt att motionera utan gevär nuförtiden! Jag har försökt med svampkorgen, men jag ramlar bara över massa rådjur hela tiden, så det är lika bra att ha bössan med, säger han och skrattar. Och tillägger att Finland är ett av världens vapentätaste länder, hack i häl på USA.
– Och Åland drar nog ett ordentligt strå till den stacken. Varje jägare har väl en fem, tio vapen i skåpet, och bara i Sund har vi runt 300 jägare, så det är ju lätt att räkna ut att det blir en del om det är så i fler kommuner här omkring.


Församlingens mark
Marken på 170 hektar arrenderar man av Sund-Vårdö församling på tre år.
– Det kostar 1.100 euro per år, så det är inte ett litet projekt, med tanke på att vi har en årsbudget på omkring 3.000 euro. Eftersom den här möjligheten dök upp efter årsmötet i våras, hade vi inte budgeterat för det. Men vi får bara hoppas det går ihop ändå, säger Ingmar Berglund.
– Jakt är ju inte en fritidssysselsättning som landskapet stödjer ekonomiskt, så då får vi göra det. Ungdomarna och återväxten är viktig för oss. Att jaga är en fin tradition som funnits i alla tider, även om ingen i dag behöver jaga för att överleva.


Äter gärna orre
I morgon är det den 1 september och då börjar alltså det roliga – om man är jägare, vill säga.
– Eftersom vi inte har nån vårjakt att tala om längre, börjar höstjakten bli allt större och viktigare, säger Edgar Karlsson.
Vad man helst jagar råder det lite delade meningar om – sjöfågel, rådjur, gäss, orre, hare, änder, älg och lite till. Men när det gäller vad man ställer fram till söndagsmiddagen verkar de flesta föredra skogsfåglar, gärna orre, som det återigen är tillåtet att jaga.
– De är vegetarianer och smakar bättre än till exempel skraken som äter fisk. Men allt viltkött är gott, särskilt det man fällt själv!

LINA ANTMAN