DELA

Första, andra, tagning!

Sssch… Alla tystnar. Hurra hurra, manar regissören Karola Hattop framför statisterna.
Filminspelningen av Alla tiders rekordförsök har gjort Föglö till ett åländskt mini-Hollywood.
Filminspelningen av svensköversatta Tysklandsproduktionen ”Alla tiders rekordförsök” har satt stjärnglans på Föglö. Bland filmteamet finns nationella tv-stjärnor som Axel Milberg som i sin meritlista bland annat har spelat mot brittiska Clive Owen och brittisk-australiensiska Naomi Watts.
– Skillnaden med Clive är att han har två makeupartister, jag har bara en, säger Axel under tiden Nicola Faas kammar hans hår.
Ödmjuk lär han vara. Inte en sådan där kaxig diva som kräver helt vita rum i lyxig logi.


Skickar brev
Solen gassar på hällarna ute vid Saxholmsvägens ände i Föglö Överö där filmgänget håller till. Det är andra inspelningsdagen och humöret är inte riktigt på topp i dag, viskar en tysk hjälpreda under en tagning.
– Vi hann inte med alla scener vi skulle filma i går så nu måste vi fortsätta. Och det väldigt varmt.
Handlingen tar avstamp i Köln i Tyskland, där den perfektionistiske rekordövervakaren Marvin Feldman tar emot tips om rekordförsök världen över. När han får brev från en åländsk pojke som berättar att han har slagit rekordet i att kasta smörgås, reser Marvin till Åland för att ta reda på om det kan stämma.
Världsrekordet är 51 kast. Pojken, Elias, menar att han kan kasta 52.


I väntan
Under filminspelningen står eller sitter statisterna och väntar på när de ska agera. Ålänningar från hela Åland har tagit sig till Föglö för att få en glimt av hur arbetet med att skapa film går till.
Systrarna Diana och Marina Raitanen, 12 respektive 9 år från Föglö Ulversö, sitter på stolarna utanför cateringbussen och väntar, väntar, väntar.
– I går var vi här från nio på morgonen till tio på kvällen, berättar Diana strax innan klockan slår tio denna tisdagsförmiddag.
En timme senare står de på klipporna, med Ålandsflaggor i händerna, och hurrar tillsammans med övriga ”Föglöboende” som kommit för att titta.
Tillsammans hejar de på Elias, framför ögonen på en otålig Marvin. Själva kastet gör inte Elias på riktigt. Det ska senare rekonstrueras med hjälp av avancerad datorteknik.


Feelgood-film
Den 88,3 minuter långa tv-filmen är en romantisk familjekomedi, berättar finska medproducenten Klaus Heydemann.
– Det är en riktig feelgood. Bland annat är en svartsjuk man med, Gunnar, som gillar pensionatsägaren Fanny. Alla element finns med.
Men Fanny faller för rekordövervakaren Marvin. Då undrar man. Har det varit några spirande romanser på plats, i äkta Hollywoodanda?
– Vi kallar det för production last (produktionen fortsätter). Nej, tyvärr, inget sånt, säger Klaus och drar på smilbanden.


Spänning
Första dagen blir det inget rekord. Inte följande dag heller, trots att Föglöborna gör allt för att Marvin inte ska lyckas ta sig från ön tillbaka till Tyskland.
Elias är samtidigt svårt sjuk. Han är en pojke full av energi, men skulle han bli överstressad kan han få ett sjukdomsanfall och dö.
Den emotionella spänningen i filmen anländer när Elias får det fruktade anfallet. Han förs med helikopter till sjukhuset där han akut opereras.
Smörgåskastningen slår inga rekord. Men något typ av rekord blir det ändå.
Nästa vår visas filmen i tyska ARD, på deras super prime time, bästa sändningstid, framför uppskattade fyra till fem miljoner människor. Filmen visas också i Schweiz, Österrike och finlandssvenska FST5 vill köpa rättigheter för att få spela upp den.


Bonusfakta
Filmens manliga stjärna, Axel Milberg, har i denna inledande inspelningsprocess blivit så förtjust i Åland att han enligt Klaus vill ta sitt pick- och sommarpack och skaffa sommarboende på ön.
– Han ska faktiskt ha sagt till producenten att han aldrig varit så glad som här.
Filmen är samtidigt ett ypperligt tillfälle för Föglö, liksom för hela Åland, att fästa sitt namn på den internationella kartan.
– Ja, jag tror absolut att fler tyskar hittar hit efter att den visats. Så brukar det vara, säger halvupptagna Klaus vars telefon ringer för sjunde gången denna morgon.

Text och foto: Cecilia Lindvall

cecilia.lindvall@nyan.ax