DELA

Förnyad jazzfest flyttar till Bastun

Alandia jazz är tillbaka i mindre format i helgen.
Bland de många höjdpunkterna finns en världspremiär i Pommerns lastrum och ett uppträdande med en av Brasiliens främsta gitarrister, Daniel Marques.
Det är med stort engagemang Edward Mattsson och Fredrik Erlandsson beskriver årets Alandia jazz, som huvudsakligen äger rum på Bastun i Västerhamn.
– Bastun är verkligen en bra plats för jazz. Det känns informellt och ger en riktig klubbkänsla. Tittar man ut genom fönstren får man dessutom en åländsk solnedgång och vackra björkar, säger Fredrik Erlandsson.
Men för några månader sedan visste ingen om det skulle bli någon festival överhuvudtaget.
– Hela festivalen började med att många hoppade av, mitt i allt var vi bara tre personer kvar, säger Edward Mattsson som är konstnärlig ledare för festivalen.
Nu har arrangörerna valt att stöpa om Alandia jazz i flera bemärkelser. Till förändringarna hör ny logga, nya lokaler och ett nytt koncept. En orsak till detta är att publiken svek förra årets festival.
– Förut har det varit stora arenor och mat från cateringfirmor. I år satsar vi istället på gemytlighet och hembakat. Vi har lagt de storvulna planerna på is eftersom verkligheten ser annorlunda ut än för några år sedan då Alandia jazz hade artister som Alice Babs på scenen, säger Fredrik Erlandsson.

Scen i lastutrymmet
Till nyheterna hör en konsert i fyrmastade barken Pommerns lastrum. Svenske Mats Holmqvist med storbandet ”Stora stygga” bjuder på världspremiär av den musikstil han själv sägs ha uppfunnit.
– Han kallar det för ”big band minimalism”. Det bygger på minimalismen som är en konstmusikalisk inriktning, men eftersom musiken är speciellt skriven för storband blir det jazz av det hela, säger Edward Mattsson, som lägger in en brasklapp om att Mats Holmqvist även kommer att blanda in traditionell storbandsmusik under konserten.
Efter konserten i Pommerns lastrum fortsätter kvällen på Bastun med Whatclub, Edward Mattson 4 och The Bjärv Encounters, där kände saxofonisten Karl-Marin Almqvist ingår.

Enkelt men bra
Arrangörerna betonar att det är lättlyssnad men kvalitativ jazz som erbjuds..
– Vi har tagit hänsyn till att det finns många ovana lyssnare. Man ska kunna vara obekant med jazz och ändå njuta av musiken. Det ska inte vara någon hög tröskel att komma på konserterna, säger Fredrik Erlandsson.
– Många säger att de inte förstår sig på jazz, men det försöker vi komma ifrån. Det här är ett gyllene tillfälle för dem att bekanta sig med jazz, säger Edward Mattsson.
Årets festival är den sextonde i ordningen och för Edward Mattsson känns det som en nystart.
– Nu vänder vi blad. Bastun blir helt perfekt som arena och som tidigare satsar vi också på lokala artister av hög klass, som Vladimir Shafranov, Johanna Grüssner och What Club.

John Granlund

john.granlund@nyan.ax