DELA

Förlust på 5 miljoner efter oväntad företagskonkurs

Ålandsbanken har drabbats av en kreditförlust på omkring 5 miljoner euro efter att ett företag i riket oväntat gått i konkurs.
– Det hela kom ganska plötsligt, säger vd Peter Wiklöf.
Enligt börsmeddelandet som kom sent på eftermiddagen i går blir bankens operativa resultat för 2010, exklusive engångsintäkter, väsentligt lägre än vad som tidigare meddelats på grund av att företagskunden på fastlandet gått omkull.
I den delårsrapport som Ålandsbanken gav ut för inte så länge sedan nämndes inget om någon förestående kreditförlust – helt enkelt för att den inte var känd vid den tidpunkten.
– Om vi hade vetat om den så hade vi naturligtvis kommunicerat annorlunda i delårsrapporten. Så den kom nog som en överraskning, det måste jag erkänna, säger Peter Wiklöf.


Offentligt senare
Han vill inte avslöja vilken bransch företaget verkat inom.
– Konkursen är i ett sådant skede att det inte är offentligt. Det kommer att bli offentligt efter någon tid när boutredningsmannen lämnar handlingarna till tingsrätten.
Han vill inte heller avslöja vilken tingsrätt på fastlandet som är aktuell.
Peter Wiklöf understryker att banken trots miljonsmällen kommer att klara 2010 med kreditförluster som ligger under branschgenomsnittet.
– Tittar vi tillbaka på 2009 och på första halvåret i år så har vi exceptionellt låga kreditförluster. På Åland är de oskötta krediterna mycket få, vilket visar att det åländska näringslivet mår förhållandevis bra.


Reserv från förr
Ålandsbanken har sedan tidigare kreditreserveringar på 2,5 miljoner euro men har valt att inte använda den till gårdagens stora kreditförlust.
Enligt nätsajten Realtid.se utgör 5 miljoner euro (45 miljoner kronor) 1,6 procent av Ålandsbankens totala börsvärde på 320 miljoner euro (2,8-2,9 miljarder kronor).

Annika Orre

annika.orre@nyan.ax