DELA

Folkhälsan vill göra avtryck i Mariehamn

För att slipa lite på estetiken, miljön och hälsan invaderar Folkhälsan Mariehamn i helgen med start i dag.
Busslaster från Svenskfinland fylls för att hälsa på det ”provokativa” folkets stad.
Estetik ligger väldigt i tiden, säger kampanjchef Margareta Wildtgrube. Estetik och bemötande i praktiken är också ämnet som ska diskuteras under Folkhälsans exkursion i helgen. Föreningen som fyller 90 år i år besökte senast Åland för tio år sedan, då i Eckerö Käringsund, och nu har alltså turen kommit hit igen.
Totalt är det 216 personer från Österbotten, Västra och Östra Nyland liksom ålänningar som intar Mariehamn på fredagskvällen.
– Vi ska försöka visa hur Åland ser ut, smakar – och doftar, säger en glad Wildtgrube.

Plantera blomlökar
Sällskapet, som består av representanter från Folkhälsans lokala föreningar och frivilliga nätverk, ska uppleva Mariehamn till fots. På lördag efter morgongympan och ett par föreläsningar guidas gruppen genom gamla delen av staden av förre stadsarkitekten Folke Wickström, och utanför Pommern berättar läraren och sjökaptenen Göte Sundberg om sjöfartens betydelse för Åland. Bland annat.
Dessutom är det tänkt att 250 tulpaner ska planteras i stadshusbacken.
– Vi vill påminna om att Folkhälsans Hela Hälsan-dagar ordnades här under hösten och att organisationen blomstrar – trots sina 90 år.

Provokativa
Dagarna skall ge deltagarna inspiration, trevliga möten och ny, intressant kunskap. Tillsammans med temat estetik, miljö och hälsa kändes Åland som den perfekta värdplatsen för jippot.
– Ålänningar ställer oss mot väggen, säger Wildtgrube. De är tuffa och de har provokativa idéer här.
Men Folkhälsan på Ålands verksamhetsledare Bertil Nordin invänder.
– Jag tycker nog kreativa låter bättre än provokativa, säger han.
– Ja, det kanske stämmer. Men de ger oss något att bita i i alla fall.

Smarrig meny
Annat åländskt att bita i finns i den ”Ålandskasse” med åländskt hemvete, lokaltidningar och annat smått och gott som delas ut ombord på Alfågeln under en tur i skärgården.
– En utmaning kommer ju bli när 150 människor kliver på färjan till Brändö. Det ska bli intressant att se, säger Bertil.
På helgens menyer står bland annat en buffé på Alandica, räk- och avokadotårta med sikrom och kryddstekt oxfilé med pepparsås och champinjon-grönsakspytt på hotell Arkipelag.
– Vi ska försöka visa upp Åland från sin bästa sida.

Cecilia Lindvall