DELA

Folke Gustavssons filmer på Åland 24

Folke Gustavsson i Mariehamn har dokumenterat de flesta stora evenemang på Åland. Förra veckan visade hans film om cirkus Maximum på Åland 24 och i kväll visas en film om butikernas realisation från 1991.

Förra veckan visade Åland 24 Folke Gustavssons film om cirkus Maximum från 1996. Ikväll visas en film om butikernas realisation från 1991. Lise Kalén, producent på Åland 24, är glad att filmerna nu för första gången visas offentligt.
– Jag läste om Folke i Nyans arkiv och fick komma hem till honom. Vi drack kaffe, åt jättegoda kakor som hans fru bakat och tittade på filmer.

Närhistoria
Till en början var det oklart om filmerna faktiskt skulle få visas.
– Folke var osäker på om de skulle hålla för offentligt visande. Han tyckte att det var så länge sedan att innehållet inte längre var aktuellt. Men jag tycker att poängen är just att det är så länge sedan evenemangen filmades.
Filmerna har högt närhistoriskt värde. Många människor syns på klippen och kläder, hårfrisyrer och aktiviteter vimlar förbi.
– Det här är filmer som man skall se för att det är intressant att både känna igen sig och påminnas och för att det är roligt att se hur vardagen såg ut för tjugo eller tio år sedan, säger Lise Kalén.

Började begagnat
TV- och radiomontören Folke Gustavsson berättar i Nya Åland i en intervju från 1993 om hur dokumentationen började i slutet av 1940-talet.
Han reser in till Mariehamn och köper en begagnad kamera.
– Det var efter kriget och dåligt med utrustning, men jag började experimentera.
I tjugo år arbetar Folke med olika kameror, köper nyare utrustning efter hand. 1988 köper Folke sin första videokamera.
I dag har han ett arkiv som imponerar. Bland annat har han hela Lindenbygget från den första plankan dokumenterat, bygget av FBF-huset och Nya Ålands tioårsfest 1991.

Se inslaget här!

KARIN ERLANDSSON

karin.erlandsson@nyan.ax