DELA

Flytt från RK-gården med Paf-stöd

Röda korsets Ålandsdistrikt får över 35.000 euro i landskapsbidrag för flytten från Röda korsgården till Böndernas hus vid Bussplan.
Pengarna som tas från Paf-medel är flyttstöd och hyresbidrag, säger socialminister Katrin Sjögren (Lib) som fattade beslutet.
Hon räknar med att Röda korsets Ålandsdistrikt och Mariehamns Röda korsavdelning, som driver Röda korsgården, skall finnas i samma lokaler igen i framtiden.
– Landskapsregeringen har efterlyst en gemensam långsiktig plan för hur Ålandsdistriktet och Mariehamns Röda korsdistrikt kan samverka i framtiden. Men någon sådan plan har inte presenterats ännu.
Därför understryker hon att Pafbidragen, som är flyttstöd och hyresbidrag, är en tillfällig lösning.
– Stöd för fortsatta hyreskostnader prövas inför nästa år.
På Röda korsgården varierade Röda korsets Ålandsdistrikts hyra mellan 1.500 och 2.000 beroende på hur mycket man använde husets möteslokaler och restaurang.
I Böndernas hus blir hyran betydligt högre. Men man får man tillgång till lokaler på cirka 230 kvadratmeter, cirka 100 kvadrat mer än i Röda korsgården.
Det, och att personalen nu kan sitta på ett ställe, är två viktiga skäl till flytten, säger Röda korsets Ålandsdistrikts verksamhetsledare Stefan Simonsen.
– Det här är en ganska gammal sak. Distriktsstyrelsen beslöt 2007 att sträva efter nya och ändamålsenliga lokaler.
I dagsläget har Röda korsets distriktskontor motsvarande fem heltidtjänster fördelat på sju anställda.
På Röda korsgården har de varit utspridda i fyra rum, på olika våningar.
– Vi har hela tiden sökt efter andra lösningar inom Röda korsgården, till exempel att flytta på väggar. Men det har inte gått.

Många fördelar
Lokalen i Böndernas hus, som hyrs via Medis, har många andra fördelar. Stefan Simonsen tycker att Röda korsets distriktskontor hittills har varit något av ”hemliga klubben”. Nu får man ett skyltfönster på gatunivå för sin butik med förstahjälp-produkter och andra varor.
I källaren får Ålandsdistriktets ungdomssektion ett eget krypin. Medlemmarna i de åländska lokalavdelningarna skall ha tillgång till ett arbetsbord med nätansluten dator.
Och så får lokalerna en informations- och broschyrhörna.
– Det här är utåtriktade grejer som vi inte haft möjlighet att satsa på i Röda korsgården, säger Stefan Simonsen.
Han ser många möjligheter i Böndernas hus. Första hjälp-verksamheten tillsammans med Medimar inleds i mars, Simonsen vill se på möjligheterna att arbeta med flyktingar att skapa ett skyddshus för ungdomar som råkat illa ut
Utöver landskapsbidraget får man cirka 30.000 av Finlands röda kors för flyttkostnader.
Det här behöver inte bli en permanent lösning, konstaterar Simonsen. Han förstår om allmänheten tycker att det är märkligt med Röda korset på två olika ställen i staden.
– Just nu vet vi inte vad som kommer att hända med Röda korsgården. Distriktsstyrelsen har bestämt att vi skall avvakta.

PATRIK DAHLBLOM

patrik.dahlblom@nyan.ax