DELA

Flydde till Åland från bränderna i Moskva

Som en skräckfilm.
Så beskriver Sergei Vorobier, Anna Polianskaia och Sergei Zenkin läget i sin hemstad Moskva så som det såg ut när de åkte därifrån för en dryg vecka sedan. Just nu bor de på Hjortö stugby i Saltvik och hoppas att röken ska hinna skingras från gatorna innan de åker tillbaka.
Veckor med värme upp till 30-40 grader och rök så tjock att man knappt ser solen och en stad stor som två Finland som nervöst väntar på besked om bättre tider. Rapporterna från katastrofdrabbade Moskva, Europas folkrikaste stad, duggar tätt, det senaste beskedet är att bränderna kan fortsätta ända till vintern.
– Det värsta som kunde hända nu skulle vara ifall myndigheterna beslöt sig för att evakuera, det skulle vara slutet. Det ser ut som en skräckfilm, en film av Spielberg, röken stinker och det går nästan inte att köra bil för den dåliga sikten. berättar Sergei Vorobier som precis tagit ännu ett dopp för dagen.
Inte ens de, som har flytt den heta huvudstaden, kan dock oberört vistas i den nordiska värmeböljan.
– Vi ville komma till Åland för att fiska och för uppfriskande luft, men det här är faktiskt nästan för varmt det också.
Varje år brinner det i de torra torvmossarna kring Moskva. På grund av den extrema hettan, hårda vindar och torka har årets bränder spridit sig bortom myndigheternas kontroll. Den senaste veckan har läget blivit så allvarligt att flera länders utrikesministerier avrått folk att resa dit och kallat hem sina ambassadörer. Och nu har vinden, som drev bränderna upp i trädkronorna och ödelade flera byar kring huvudstaden, lagt sig och istället är det nu vindstilla i den rökfyllda hettan.
Läs mer i papperstidningen!

Sara Othman